Politika

İklim Değişikliğinden İnsan Faaliyetleri Sorumlu; Hükümetler Toplumlara Rehberlik Etmeli

39 ülkede yapılan yeni bir iklim değişikliği araştırmasına göre, küresel ısınmada sorumluluk insan faaliyetlerinde. Toplumlar iklim değişikliği için alınması gereken aksiyonlar konusunda ise hükumetlerden görüş ve rehberlik bekliyor. Türkiye toplumunun yarısından fazlası ise hükümetin çevreyi korumak için yeterli eylemde bulunmadığı görüşünde.

WIN International, dünya çapında 39 ülkeden 33.866 katılımcının görüş ve düşüncelerine dayanarak iklim değişikliğini merkezine alan kapsamlı bir araştırma yayınladı. Türkiye ayağı BAREM tarafından gerçekleştirilen araştırma, küresel ısınmada hem suçun hem sorumluluğun insanda olduğunun global bir gerçek olarak kabul edildiğini ortaya koyuyor.

Araştırma, küresel ısınmadan insan davranışının sorumlu olduğuna inananların dünya genelinde neredeyse yarıya (%41) ulaştığını vurguluyor; ardından %33 ile endüstri ve %16 ile doğal sebepler geliyor. Katılımcıların görüşleri ülkelere göre incelendiğinde; Finlandiya’nın %64’ü küresel ısınmanın artışında insan davranışlarını temel problem olarak görürken Nijerya’nın sadece %17’si bu görüşe katılıyor. Devam eden krizin endüstri kaynaklı olduğuna İran nüfusunun yarısından fazlası inanırken (%52), Laos’un %12’lik bir kesimi bu faktörün önemli bir rol oynadığını düşünüyor. Türkiye’de ise katılımcıların %39’u küresel ısınmada insan davranışlarının, %35’i endüstrilerin, %17’si ise doğal sebeplerin küresel ısınmada payı olduğunu düşünüyor.

İklim kriziyle mücadele konusunda ise araştırmadan çıkan dikkat çekici veriler ise şöyle sıralanıyor: Eğitim derecesi arttıkça iklim değişikliğiyle mücadele için alınan önlemlere katılım sağlama oranında da yükseliş yaşanıyor. Dünya genelinde, kadın ve erkekler sırasıyla %67 ve %71 gibi yakın oranlarla, geri dönüşümün (%64) en çok tercih edilen eylem olduğunu söylüyor. Hızlı moda ürünleri satın almamak da %29 ile ikinci sırada yer alıyor. Avrupa, geri dönüşüme istekli olma oranlarının daha yüksek olduğunu (%72) bildirirken, MENA bölgesinin yalnızca %46’sı aynı düşünceyi paylaşıyor. Hızlı modadan vazgeçmeye hazır olma konusunda Afrika kıtası %4 ile dünyadaki en düşük orana, Avrupa ise çok daha yüksek bir oran olan %43’e sahip. Nijerya (%90), Güney Kore (%89) ve İrlanda (%80) iklim değişikliğiyle mücadelede geri dönüşümün öncelik olduğu görüşünde. Öte yandan geri dönüşümün en etkili aksiyon olduğunu düşünmeyen ülkelerin başında da Endonezya (%12) ve Pakistan (%19) geliyor. Türkiye’de ise; geri dönüşümü destekleyenlerin oranı %60 olurken ikinci sıradaki çözüm %42 oranla vejetaryen beslenmek. Globalde ise vejetaryen beslenmeyi iklim krizi mücadelesi için çözüm olarak gören kesim %12.

Türkiye’nin %54’ü Hükümetin Çevreyi Korumak için Yeterli Eylemde Bulunmadığını Düşünüyor

Toplum iklim değişikliği için alınması gereken aksiyonlar konusunda hükumetlerden görüş ve rehberlik bekliyor. Bu kapsamda, çevreyi korumak için gerekli önlemleri alan ilgili devlet kurumlarına olan güven küresel olarak 2023’te %39 iken 2024’te %44’e yükseldi. Hükümete duyulan güven %70 ile Afrika’da ve %65 ile APAC ülkelerinde en yüksek seviyede iken sırasıyla %33 ve %32 ile Avrupa ve Amerika’da en düşük seviyede. Hükümetin çevre için harekete geçtiğine dair inancı en yüksek olan ülke Vietnam (%94) iken, hükümete güvenin en düşük olduğu ülke Paraguay’da bu oran 2023’te %15 iken bir yıl içinde %6’ya kadar düştü.

Araştırmanın Türkiye ayağına bakıldığında ise fikir ayrılığı söz konusu; ülkenin %42’si hükümetin çevreyi korumak adına gerekli aksiyonları aldığı görüşündeyken %54’lük bir kısmı buna katılmadığını belirtiyor.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Dezenformasyonuna Karşı BM Destekli Yeni bir Girişim Başlatıldı

Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…

25 Kasım 2024

Greta Thunberg Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı ile Bir Araya Geldi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…

25 Kasım 2024

Plastik Anlaşması için Müzakereler Başlıyor

175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…

25 Kasım 2024

Azerbaycan’daki COP29 İklim Zirvesinde Neler Yaşandı?

Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…

25 Kasım 2024

Türkiye Enerjide Pahalı, Kirli ve Dışa Bağımlılığı Artıran Bir Yola Girdi!

İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…

24 Kasım 2024

Suudi Arabistan Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Tartışmalarının İlerlemesini Engelledi

Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…

24 Kasım 2024