;
Politika

İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadele için Meclis Araştırma Komisyonu Kuruldu

TBMM’de 5 parti grubunun önergesiyle, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi, kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanımı için Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.

TBMM Genel Kurulunda, AKP, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti gruplarının ortak önergesiyle, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi, kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, iklim değişikliğinin, “çağın kronik rahatsızlığı” olduğunu vurgulayarak, “Vücudumuz bir hastalıktan sonra nasıl yavaş yavaş iyileşiyorsa, dünyamız da ancak güçlü ve sürekli bir tedaviyle yıllar süren bir mücadelenin ardından eski sağlığına kavuşabilir” dedi.

“Göller Bölgesi Çöller Bölgesi Oldu”

İklim krizine neden olan olaylara örnekler veren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Göller bölgemiz vardı. O Göller bölgesini dolaştım. Göller bölgesi artık çöller bölgesi olmuş durumda çünkü sular çekilmiş, göller kurumaya başlamış. Eğirdir Gölü’ne gittik. Eğirdir Gölü’nde, on yıl önce gittiğimde gölün bulunduğu yere lokanta açılmış; göl çekilmiş, yerine lokanta yapılmış. Burdur Gölü’ne gittik; Burdur Gölü’ndeki iskele ortada kalmış, göl 18 metre içeriye doğru çekilmiş. İklim krizi ya su kaynaklarımızı kurutmuş ya da su kaynaklarımıza, iktidarın o ‘5’li çete’ dediğimiz yandaşları sarılmışlar. Ne olmuş? Ülkemizin en güçlü yer altı su kaynağı Kaz Dağları’nda var, orayı Alamos Gold’a peşkeş çekmişiz. Yetmemiş, karbon yutağı olan ormanları orada perişan ettirmişiz” ifadelerini kullandı.

Gülizar Biçer Karaca, “Paris İklim Anlaşması’nı bu parlamentodan geçirerek karbon emisyonu konusunda ve sıcaklık fazlalığını önümüzdeki 2050 yılına kadar 1,5 santigrat derece azaltmak için bir adım atmamız gerekiyor” dedi.

“Plastik Çöp İthal Ederek Sıfır Atık Hedefine Ulaşılamaz”

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, su kaynakları, kuraklık ve iklim değişikliğine ilişkin Araştırma Komisyonu kurulmasını önemli bulduklarını belirtti.

Bu konuyu dış politikada bir koz, enerji alanında yeni rant kapıları, geri dönüşüm sektöründe kar payı olarak görenler olabileceğini ifade eden Kerestecioğlu, iklim krizinin, Türkiye açısından günbegün derinleşen bir insan hakları ve  küresel adaletsizlik sorunu olduğunu savundu.

Kerestecioğlu, “Sorunların tespitinde gayet cesur davranılsa da kaynağının tespit edilemediğini ve çözüm için değişmesi gerekenin, sorunu yaratanlar değil, sıradan yurttaşlar olarak tanımlandığını görüyoruz” ifadesini kullandı.

Kerestecioğlu, Paris Anlaşması’nın neden imzalanmadığını, Kanal İstanbul Projesi’nden neden vazgeçilmediğini sorarak, “Plastik çöp ithal ederek, sıfır atık hedefine nasıl ulaşılacak? İmkansız” dedi.

İYİ Parti Grubu adına söz alan Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, son yılların en kurak dönemini yaşayan Türkiye’de, son 50 yılda toplam 36 gölün kuruduğunu söyledi.

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, küresel iklim değişikliğinin, ulusal güvenlik açısından ele alınması gerektiğini söyledi.

Genel Kurulda konuşmaların ardından yapılan oylamada, 5 parti grubunun ortak önergesiyle, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi, kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.

Komisyon, 19 üyeden oluşacak, gerektiğinde Ankara dışında da görev yapabilecek.