Capital, Ekonomist dergileri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Dünya Bankası Karbon Piyasalarına Hazırlık Ortaklığı projesi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımlarıyla düzenlenen “iklim değişikliği zirvesi” etkinliği CEO’ları iklim değişikliği ve fırsatlar teması etrafında buluşturdu. Etkinlikte özel sektör ve finans kuruluşları tarafından düşük karbon ekonomisine geçiş bağlamında yapılan çalışmalardan örnekler sunuldu.
Ekonomi dergileri Capital ve Ekonomist işbirliğinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Dünya Bankası Karbon Piyasalarına Hazırlık Ortaklığı Projesi kapsamında 18 Nisan 2018’de düzenlenen “iklim değişikliği zirvesi” etkinliğine Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanı sıra özel sektörde düşük karbon ekonomisine geçiş bağlamında çalışmalar yürüten şirketlerin CEO’ları katılım sağladı. Etkinlikteki oturumlarda Türkiye’de özel sektörün ve finans dünyasının konuya bakışına dair ipuçları ve ilgili çalışmalarına dair örnekler sunuldu. Sosyal medyadan ve yorumlardan takip edebildiğimiz zirveden bazı önemli notları paylaşmak istiyorum.
Etkinliğin açılış konuşmaları Capital ve ekonomist Yayın Direktörü M. Rauf Ateş ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yapıldı. Bakan Özhaseki “İklim değişikliğine dair farkındalığın arttırılmasının önemine değindi ve sera gazı emisyonlarının azaltılması gerekliliğini vurguladı. Bakan “Artık tüm dünyada yeşil ekonomi dönemi” şeklinde konuştu ve özel sektöre bu konuları üretim süreçlerine dahil etmesi yönünde çağrıda bulundu.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İklim Değişikliği Zirvesi’nde konuşuyor. Haseki, iklim değişikliğine karşı küresel işbirliği içinde sürdürülebilir bir mücadele verilmesi gerektiğini söylüyor. #İklimDeğişikliğiZirvesi pic.twitter.com/9QWQ61eAji
— Ekonomist Dergisi (@EkonomistDergi) 18 Nisan 2018
Açılış konuşmalarının ardından “Karbon Yönetimi Öncüleri ve Yeşil Büyümede Finansman Fırsatları” başlıklı panel gerçekleştirildi. Panelde TSKB Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem İçel, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Aybala Şimşek ve EBRD Türkiye Ülke Başkan Vekili Şule Topçu Kılıç konuşmacı olarak yer aldılar. Bu panelin tamamının kadınlardan oluşması, panelistleri arasında hiç kadın konuşmacı olmayan etkinliklerin sayısı göz önüne alınınca özellikle sosyal medyada takdir topladı. Panelde, TSKB Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem İçel sermaye piyasaları için karbon ticaretine dayalı türev araçlar ve yatırım araçları geliştirileceğini ifade ederken 2016’da Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun ilk yeşil tahvilini ihraç ettiklerini vurguladı. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin ise amaçlarının reel sektörün iklim değişikliği konusunda farkındalığını artırmak olduğunu belirterek banka olarak tüm projelerin sosyal ve çevresel risklerini degerlendirdiklerinin altını çizdi. Edin, YEKA projelerinde kurulu gücün yaklaşık %30’unu finanse ettiklerini ve yenilenebilir enerjiye yatırıma devam edecekleri mesajını verdi. EBRD Türkiye Ülke Başkan Vekili Şule Topçu Kılıç enerji ve kaynak verimliliği konularında Türkiye yeni eylem planlarıyla öncü rol oynayabileceğine dikkat çekti. Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Aybala Şimşek ise banka olarak 2009’dan düşük karbon ekonomisine finansman sağladıklarını söyledi ve enerji verimliliğinin finansmanı amacıyla geliştirdikleri kredi enstrümanları sayesinde Türkiye’de 100 bin kişi ve haneyi enerji tasarrufuyla tanıştırdıklarını vurguladı.
Zirve’de “İklim Risklerini Fırsata Dönüştürmek” konulu panel; Pegasus CEO’su Mehmet Nane’nin moderatörlüğünde, Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, Nuh Çimento CEO’su Gökhan Bozkurt, Yaşar Holding Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı ve Akçansa CEO’su Şahap Sarıer’in katılımıyla başladı. pic.twitter.com/Q6jgrN28eo
— Ekonomist Dergisi (@EkonomistDergi) 18 Nisan 2018
Etkinliğin ikinci panelinin başlığı “İklim Risklerini Fırsata Dönüştürmek” şeklindeydi. Bu panelde Pegasus CEO’su Mehmet Nane, Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler, Akçansa CEO’su Şahap Sarıer, CDP Direktörü Paul Dickinson, Akkök Holding CEO’su Ahmed Dördüncü ve Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı davetli konuşmacılar arasındaydı. Pegasus CEO’su Mehmet Nane geçtiğimiz yılın Temmuz ayındaki dolu olayları yüzünden uçaklarında 4 milyon dolarlık hasar oluştuğuna dikkat çekerek bununla ilgili erken uyarı sistemlerine yatırım yaptıklarını ifade etti. Yaşar Holding Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı iklim değişikliği nedeniyle önemli maliyet artışıyla karşılaştıklarını paylaştı. Yiğitbaşı grup şirketlerinde karbon ayakizi ölçümlerini 2009 yılından bu yana gerçekleştirdiklerini ifade ederken bunu SAP sistemleri ile entegre ettiklerini ve anında takip kabiliyetine ulaştıklarını söyledi. Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü faaliyet gösterdikleri sektörlerde iklim değişikliğinin iş modellerini etkilediğini söyledi. Karbon elyaf gibi yenilikçi ürünler üreterek yeni ekonomiye katkıda bulunmaya çalıştıklarını paylaştı. Nuh Grup CEO’su Gökhan Bozkurt ise bacalardan çıkan gazdan ihtiyaçlarından fazla elektrik ürettiklerini söyledi. Akçansa CEO’su Şahap Sarıyer’in çimento sektörünün karbon yoğun bir sektör olduğuna işaret etmesi kayda değerdi. Sarıyer, çevresel atıkların değerlendirilmesinde çimento sektörünün Türkiye’de fırsat sunduğunu ifade etti.
#iklimdegisikligizirvesi pic.twitter.com/jF0MTLiWIC
— Ekonomist Dergisi (@EkonomistDergi) 18 Nisan 2018
Günün kapanış konuşması ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve İklim Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar’dan geldi. Birpınar çevreye zararlı bir kalkınma anlayışının geçmişte kaldığını belirterek “Sürdürülebilir kalkınmayı başarmak zorundayız” şeklinde konuştu.