Yeni bir çalışma, küresel ısınmanın 2030’a kadar 60’tan fazla ülkenin kredi değerliliğini düşürebileceği konusunda uyarıyor.
Bir grup İngiliz üniversitesi tarafından yapılan algoritmaya dayalı yeni bir çalışma, 63 ülkenin 2030 yılına kadar iklim değişikliği nedeniyle kredi değerlerinin düşebileceğini öngördü.
Cambridge Üniversitesi, East Anglia Üniversitesi ve Londra merkezli SOAS’tan araştırmacılar, karbon ve diğer kirletici emisyonların önümüzdeki yıllarda artmaya devam ettiği RCP 8.5 olarak bilinen “gerçekçi bir senaryoyu” incelediler.
Ardından, artan sıcaklıkların, deniz seviyelerinin ve diğer iklim değişikliğinin ülkelerin ekonomileri ve mali durumları üzerindeki olası olumsuz etkilerinin kredi değerlerini nasıl etkileyebileceğine baktılar.
Geçtiğimiz Perşembe günü yayımlanan çalışma, “63 ülkenin 2030 yılına kadar iklim kaynaklı yaklaşık 1.02 çentik düşüşten muzdarip olduğunu ve bunun 2100 yılına kadar ortalama 2.48 çentik düşüşle karşılaşan 80 ülkeye yükseldiğini görüyoruz” dedi.
En çok etkilenen ülkeler arasında, yüzyılın sonunda altı kademe düşüş görebilecek Çin, Şili, Malezya ve Meksika bulunurken bu ülkelerin yanı sıra ABD, Almanya, Kanada, Avustralya, Hindistan ve Peru’da ise dört kademe civarında düşüş görülebilir.
Çalışmada “Sonuçlarımız gösteriyor ki, zengin ya da yoksul, sıcak ya da soğuk olsun, karbon emisyonlarının mevcut gidişatı devam ederse neredeyse tüm ülkelerin değerlerini düşecek” denildi.
Çalışma ayrıca, derecelendirme kesintileri genellikle ülkelerin uluslararası piyasalarda borçlanma maliyetlerini artırdığı için, iklim kaynaklı kredi değerlerinin 2100 yılına kadar ülkelerin yıllık borç servisi ödemelerine 137–205 milyar dolar ekleyeceğini tahmin ediyor.
Karbondioksit emisyonlarının düşmeye başladığı ve 2100’de sıfıra düştüğü alternatif bir ‘RCP 2.6’ senaryosunda ise, derecelendirme etkisi ortalama olarak yarım çentiğin biraz üzerinde olacak ve birleşik ek maliyet 23-34 milyar dolar olabilir.
Çalışmada, “İkazlar var ancak iklim değişikliğinin sosyal ve politik faktörleri nasıl etkileyeceğine dair bilimsel olarak güvenilir nicel tahminler yok. Bu nedenle, bulgularımız ihtiyatlı olarak değerlendirilmelidir” denildi.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…