Bilim

İklim Değişikliği Türkiye’deki Rekor Sıcaklıkları 5 Kat Daha Olası Hale Getiriyor

Yeni bir çalışmaya göre, Türkiye’nin batı yarısı ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde iklim değişikliği rekor sıcakları 5 kat daha fazla olası hale getirecek.

Climate Central’ın yayımladığı yeni analiz, insan kaynaklı iklim değişikliğinin Avrupa’nın büyük bölümünde rekor kıran sıcaklık tahminini beş kat daha olası hale getirdiğini gösteriyor.

Bu hafta beş günlük süre için yapılan tahminler, Avrupa’nın büyük bir kısmının alışılmadık derecede sıcak koşullar yaşama potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. İklim Değişikliği Endeksi (Climate Shift Index, CSI) kullanılarak yapılan analizler, insan kaynaklı iklim değişikliğinin bu sıcaklığı çok daha olası hale getirdiğini gösteriyor.

Tahmin Edilen Sıcaklıklar

Maksimum günlük sıcaklıkların Avrupa anakarasında uzun vadeli ortalamanın üzerinde olması bekleniyor.

Bu dönemde en yüksek sıcaklık anomalilerinin Fransa ve kuzey İspanya’da görüleceği tahmin ediliyor. Bu bölgelerde sıcaklıkların üç gün boyunca normalden 10 derece daha sıcak olması bekleniyor. Avrupa’nın diğer bölgeleri ise normalden 5 dereceden fazla daha sıcak olacak.

Avrupa’nın 369 büyük kentinde 22 Ağustos’tan itibaren üç gün boyunca hava sıcaklığının normalin 10 derece üzerinde olacağı tahmin ediliyor. İklim Değişikliği Endeksi’nin verilerine göre, Türkiye’nin batı yarısı ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde iklim değişikliği rekor sıcakları 5 kat daha fazla olası hale getirecek.

İlişkilendirme Analizi

İklim Değişikliği Endeksi, iklim değişikliğinin belirli bir sıcaklık olasılığını nasıl artırdığını tahmin etmek için hakemli metodoloji kullanıyor. Tarihsel veya tahmini sıcaklıklar kullanılarak çalıştırılabiliyor. İklim değişikliğinin hava durumu üzerindeki etkisinin erken tahmin edilmesine olanak tanıyarak World Weather Attribution tarafından yapılan detaylı analizleri de tamamlıyor.

İspanya, Güney Fransa, İsviçre, İtalya, Slovenya, Avusturya, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Kosova ve Türkiye’nin çoğunluğu bu 5 gün boyunca ortalama 5 CSI değerine ulaşıyor, yani iklim değişikliğinin bu olayı en az 5 kat daha olası hale getirmesi bekleniyor. Bu durum, bu bölgelerde istisnai bir iklim değişikliği olayı yaşandığını gösteriyor.

Bu arada, Avrupa anakarasının neredeyse tamamının, olay süresince 2 ile 4 arasında değişen CSI değerleri ile belirli bir düzeyde atfedilebilir sıcaklıklar yaşaması bekleniyor. Bu değerler, iklim değişikliğinin bu bölgelerde sıcaklıkları en az 2-4 kat daha olası hale getirmesinin beklendiğini gösteriyor.

Potansiyel Etkiler

Rekor sıcaklar, Avrupa’da Ağustos seyahat sezonunun en yoğun olduğu döneme denk geliyor. Açık alanlardaki ve plajlardaki turistler alışılmadık derecede sıcak koşullara maruz kalacak. Daha serin yerlerden gelen insanların daha savunmasız olması da muhtemel.

Riskli sıcaklığa maruz kalmak, sıcak bitkinliği ve hayatı tehdit eden bir durum olan sıcak çarpması da dahil olmak üzere sıcağa bağlı hastalıkları tetikleyebilir. Tarım işçileri ve dışarıda çalışan diğer kişiler daha fazla maruz kalacak.

Climate Central Bilim Başkan Yardımcısı Dr. Andrew Pershing, Avrupa’nın, çoğu ülkede insanları strese sokacak kıta çapında bir sıcak hava dalgası yaşamak üzere olduğunu söylerken, “Kömür, petrol ve gazın yakılmasından kaynaklanan kirlilik, bu alışılmadık derecede sıcak ve potansiyel olarak tehlikeli koşulları çok daha olası hale getirdi” dedi.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024