Kuzey Buz Denizi’nin yakın gelecekte büyük oranda erimesiyle oluşacak alternatif güzergahlar, dünya ticaret dengesinin yeniden şekillenmesine yol açacak.
Bilim insanları, sıcaklık artışı nedeniyle Kuzey Buz Denizi’nin 2030 yılına kadar büyük oranda eriyebileceğini belirtiyorlar.
Kuzey Buz Denizi’nin erimesi yalnızca çevreyi etkilemeyecek. Öyle ki, buzulların erimesiyle dünya ticaret güzergahının da değişmesi bekleniyor.
Hâlihazırda, Uzak Doğu’dan yola çıkan bir gemi, Avrupa’ya ulaşmak için Süveyş Kanalı’nı kullanıyor. Ancak buzullar eriyince bu rota değişecek.
Gemiler, Süveyş Kanalı yerine Kuzey Buz Denizi üzerinden geçecek. Bu da mesafenin 10 bin kilometre kısalması anlamına geliyor.
Durum böyle olunca, bu güzergahta hakimiyet yarışı kızışıyor. Pastadan pay almak isteyen ülkeler harekete geçiyor.
Kanada, Finlandiya, Norveç ve Danimarka altyapı yatırımlarına başlarken NATO ve Rusya bölgedeki askeri varlığını artırıyor.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…