;
Bilim

İklim Değişikliği Suudi Arabistan’daki Ölümcül Sıcaklığı 2,5 Derece Artırdı

hac

Bilim insanlarından oluşan bir ekip, Suudi Arabistan’da bu ay hac ziyaretinde 1.300 kişinin ölümünden sorumlu olan sıcak hava dalgasının iklim değişikliği nedeniyle daha da kötüleştiğini duyurdu.

16-18 Haziran tarihleri ​​arasında rota boyunca sıcaklıklar zaman zaman 47 dereceye ulaştı ve Mekke’deki Ulu Cami’de 51,8 dereceyi aştı.

ClimaMeter tarafından yapılan hava durumu ilişkilendirme analizine göre, insan kaynaklı iklim değişikliğinin etkisi olmasaydı sıcaklık yaklaşık 2,5 derece daha düşük olurdu. Analizi yapan grup, iklim değişikliğinin belirli hava olaylarındaki rolüne ilişkin hızlı değerlendirmeler yapıyor.

Bilim insanları, 1979’dan 2001’e ve 2001’den 2023’e kadar olan hava durumunu karşılaştırmak için son 40 yılın uydu gözlemlerini kullandı.

Çöl bölgesinde uzun süredir tehlikeli sıcaklıklar kaydedilmesine rağmen, doğal değişkenliğin bu ayki sıcak hava dalgasının boyutunu açıklamadığı, aksine iklim değişikliğinin onu daha da yoğun hale getirdiği aktarıldı.

Değerlendirme ayrıca Suudi Arabistan’da benzer olayların geçmişte mayıs ve temmuz aylarında meydana geldiğini, ancak şimdi haziran ayında daha şiddetli sıcak hava dalgalarının yaşandığını ortaya çıkardı.

ClimaMeter analizi üzerinde çalışan Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden bilim insanı Davide Faranda, “Bu yılki hac sırasındaki ölümcül sıcaklık doğrudan fosil yakıt yakmayla bağlantılı ve en savunmasız hacıları etkiledi” dedi.

İklim değişikliği sıcak hava dalgalarını daha sıcak, daha sık ve daha uzun ömürlü hale getirdi. Dünya Hava Durumu İlişkilendirmesi grubundaki bilim insanlarının önceki bulguları, dünya çapında ortalama olarak bir sıcak hava dalgasının sanayi öncesi dönemlere göre 1,2 derece daha sıcak olduğunu gösteriyor.

Tıp otoriteleri genellikle ölümleri ısıya bağlamaz, bunun yerine yüksek sıcaklığın alevlendirdiği ısıya bağlı koroner veya kalp hastalıklarına bağlar. Yine de uzmanlar, aşırı sıcaklığın 1.300 hac ölümünün çoğunda rol oynamış olabileceğini söylüyor.

Kâr amacı gütmeyen Power Shift Afrika direktörü Mohamed Adow, “Müslüman inancı için bu kadar merkezi bir faaliyetin artık bu kadar tehlikeli olduğu fikrinin bir uyandırma çağrısı olması gerekiyor. Suudi Arabistan dünyanın en büyük petrol üreten ülkelerinden biri ve genellikle iklim eylemlerini engellemeyi ve geciktirmeyi hedefliyor. Eylemlerinin sonuçlarının olduğunun farkına varmaları gerekir” dedi.

Suudi Arabistan, ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci petrol üreticisi ve devlete ait petrol şirketi Saudi Aramco, dünyanın en büyük kurumsal seragazı yayıcısı konumunda. Büyük karbon emisyonlarından kaynaklanan bir veri tabanına göre, dünyanın tarihsel karbon emisyonlarının %4’ünden fazlasından sorumlu.