İklim Değişikliği Performans Endeksi’ne göre geçtiğimiz yıla göre bir basamak yükselmesine rağmen 57 ülke ve AB arasında 48. sırada yer aldı.
İspanya’nın Madrid kentinde süren COP25’te Germanwatch, Uluslararası İklim Ağı (CAN International) ile New Climate Institute’ün birlikte hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi açıklandı. Türkiye bu yıl da kötüler grubunda, 48. sırada yer aldı.
Endeks, salımların %90’ından sorumlu 57 ülkenin ve AB’nin iklim değişikliği ile ilgili son performanslarını değerlendiriyor.
İklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmadığı için ilk üç sıranın boş bırakıldığı listede, yenilenebilir enerji, kişi başı salımlar ve iklim politikalarındaki kaydettiği ilerleme nedeniyle İsveç bu sene de dördüncü olurken, Danimarka beşinci sıraya yükseldi. Fas ise altıncı sırada en başarılı ülkeler arasında yer aldı. İklim politikalarında göreceli ilerlemeler nedeniyle Hindistan bu sene ilk 10’a girdi ve dokuzuncu sırada yer aldı.
Türkiye ise Suudi Arabistan, ABD, Rusya, İran, Avustralya, Kazakistan gibi fosil yakıt üreticilerinin bulunduğu ve kötü iklim politikalarına sahip ülkeler arasında yer aldı. ABD endeks tarihinde Suudi Arabistan’ın da gerisinde kalarak ilk defa en sonda kendine yer buldu.
57 ülkenin 31’inin Emisyonları Azaldı
Bu sene değerlendirmedeki 57 ülkenin 31’i emisyonlarını azalttı. 2010’dan bu yana ABD’de 102.000 MW kapasiteli kömür santralı emekli edilirken Çin’de inşası süren 148.000 MW, büyük tehlike oluşturuyor. Bu kapasite AB’nin toplam kömür santralı kapasitesine yakın.
Türkiye Şaşırtmadı
Türkiye özellikle son yıllarda lisansız projelerin yarattığı yatırım ortamı ile yenilenebilir enerji artışında dördüncü sırada yer alırken bu artış çok sayıda fosil yakıt santralı ile birleşince yenilenebilir enerjinin payı kısmında ülke 24. sıraya düşüyor. HES’ler dahil 2030 yılı yenilenebilir hedefinde ise 43. sıraya kadar geriliyor.
Aynı durum seragazları emisyonlarında da mevcut. Türkiye, kişi başına düşen emisyonlarda görece olumlu bir sırada bulunuyor: 14. Ancak politikaların ortaya koyduğu trendler açısında çok kötü bir noktada. Artan kömür, petrol, asfalt ve beton politikaları yüzünden emisyon trendlerinde 59. sıraya düşüyor.
Türkiye daha önce iletmiş olduğu niyet beyanında 1990’da 218 milyon ton olan salımları 2030 yılı için 929 milyon tona çıkartmayı hedef olarak vermişti. Daha sonra bu hedeflerini geliştirmeyen ve astronomik bir artıştan vazgeçmeyen Türkiye, ulusal bir politikaya sahip olmaması ve uluslararası politikalara dahil olmaması nedeniyle sondan üçüncü oldu. Bu alanda Türkiye’den daha kötü ülkeler ise ABD ve Avustralya. Böyle olunca gelişmekte olan Fas ve dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Hindistan’ın çok gerisinde kaldı. Fas ve Hindistan “iyi” notu alırken Türkiye “çok kötü” notu aldı.
350Ankara ekibinin de katkı verdiği çalışmada Türkiye fosil yakıt üreticisi olmamasına rağmen fosil yakıt üreticilerinin olduğu “çok kötüler” listesinde bulunuyor.