Politika

İklim Değişikliği Nedeniyle Yerinden Edilen İnsan Sayısı Yüz Milyonları Bulabilir

BM Uluslararası Göç Örgütü, 2050’ye kadar 44 milyon ila 113 milyon kişinin iklim krizi nedeniyle ülkeleri içinde göç etmek zorunda kalabileceğini ortaya koydu.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından yayımlanan “İklim Değişikliği ve Gelecekteki İnsan Hareketliliği” raporuna göre 2050’ye kadar 44 milyon ila 113 milyon kişinin iklim krizi nedeniyle ülkeleri içinde göç etmeleri bekleniyor. İklim değişikliğinin çok daha şiddetli yaşandığı kötümser bir senaryoda, bu sayının 216 milyona ulaşabileceği tahmin ediliyor.

IOM Kıdemli Göç Uzmanı Ileana Sinziana Puscas, Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nin (COP29) düzenlendiği Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, iklim göçleri konusunda AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İklim değişikliği ve göç arasındaki ilişkinin ne olduğu sorusunun COP29 esnasında sıklıkla kendilerine yöneltildiğini belirten Puscas, bu göçlerin, iklim değişikliğinin getirdiği olumsuzluklar sonucu insanların yaşadıkları yerleri terk ederek başka bir yere gitmesi şeklinde tanımlanabileceğini söyledi.

Bu durumun dünyanın her yerinde yaşanabileceğini; sadece 2023’te iklim değişikliğinin şiddetlenen etkileriyle ortaya çıkan felaketler sonucu 26 milyon kişinin yaşadığı yeri terk ettiğini kaydeden Puscas, iklim değişikliğinin tarımda verimliliği azalttığını ve mahsullerinden yeteri kadar verim alamayan üreticilerin yeni geçim kaynakları ve yeni işler bulmak üzere göç ettiklerini aktardı.

Bu duruma Fiji’yi örnek gösteren Puscas “Ülkedeki birçok topluluk bir zamanlar kıyı bölgelerinde balıkçılık yapabiliyordu ama iklim değişikliğiyle deniz seviyesi yükseldi. Bu sebeple bu balıkçılar çoban ya da çiftçi olmak üzere, iç kesimlere doğru göç etmek zorunda kaldı” dedi.

Önceki Haberler

İklim Krizinin Futbol Stadyumlarına Maliyeti 800 Milyon Doları Bulabilir

Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, yüksek emisyon senaryosunda, aşırı hava koşulları 2050’ye kadar dünyanın en…

4 Aralık 2024

Mezarlıklar Bile İklim Krizinin Kurbanı!

Uluslararası Adalet Divanı’nda görülen tarihi iklim davası devam ederken, iklim krizinden en çok etkilenen ada…

4 Aralık 2024

TEMA: “Kömürden Acilen Çıkılmalı!”

TEMA Vakfı, Türkiye’nin ulusal iklim politikalarında kömürden çıkış gibi somut adımlar atması gerektiğine dikkat çekti.…

4 Aralık 2024

‘İklim değişikliğine uyum için daha fazla finansman ayrılmalı’

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine daha dirençli hale gelmek için hayata geçirilmesi gereken "uyum" politikaları, bugün…

4 Aralık 2024

BBC’nin İlham Veren 100 Kadın Listesinde Akbelen Direnişçisi Nejla Işık da Yer Aldı

İkizköy muhtarı Nejla Işık, köyün kadınlarıyla birlikte verdiği Akbelen mücadelesi ile BBC’nin her sene yayımladığı…

3 Aralık 2024

“İklim Krizinin Sorumlusu Bir Avuç Devlet”

Uluslararası Adalet Divanı’nda başlayan Dünya’nın en büyük iklim davasında söz alan Pasifik’te küçük bir ada…

3 Aralık 2024