Bilim

İklim Değişikliği Nedeniyle Biranın Tadı Daha Farklı Olabilir

Yıllardır birçok bilim insanı, yükselen okyanuslar ve hava modellerinde öngörülemeyen değişiklikler gibi iklim değişikliğinin yan etkileri konusunda uyarıda bulundu. N.C. State Üniversitesi’nde moleküler ve yapısal biyokimya doçenti Colleen Doherty’nin araştırması ise bu etkilerden birine odaklanıyor: Biranın tadı daha farklı olabilir.

Haber: James Leggate

Çeviri: S. Sena Akkoç

Colleen Doherty, bitkiler üzerinde zaman ve stresin bağlantılarını inceliyor. Üniversitenin internet sitesinde yakın zamanda yayımlanan bir çalışmada, değişen sıcaklıkların şerbetçiotu ve diğer bira bileşenlerini nasıl etkileyeceğini açıkladı. Bitki yetiştiricileri, biralarda farklı tatlar elde etmek için farklı kimyasal bileşikler üreten çeşitli şerbetçiotları yetiştirdiler.

Bununla birlikte, Doherty’e göre iklim, toprak ve hava gibi faktörler, bitkilerin iç kimyasını değiştiriyor ve biranın tadının farklılaşmasına neden olabiliyor. Daha sonra üzümleri ve bu üzümlerden yapılan şarabı etkileyen şarap yapımındaki “terroir” kavramıyla karşılaştırdı.

Doherty, en önemli iklim değişikliği faktörlerinden birinin gecelerin günlerden daha hızlı ısınması olduğunu belirtti. Araştırmalar, “gündüz sıcaklıklarındaki küçük değişikliklerin geceleri arttığını” gösterdi.

Bu, bir bitkinin böcekler, bakteriler ve diğer tehditlerle savaşmasına yardımcı olan kimyasalları ürettiği işlemlerin zamanlamasını bozabilir. Geceleri daha yüksek sıcaklıklar, bu zararlıların daha uzun süre aktif olmasına izin vererek onlara bitkileri hedeflemek için daha fazla zaman kazandırıyor.

Doherty, “Başka bir deyişle, daha sıcak geceler, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının azaldığı anlamına geliyor. Bu, bitkilerde jet-lag benzeri bir etkiye neden olabilir; circadian (gündevir) saatlerini ayarlamak zorlaşır. Sonuç olarak bitki, zamanı değişen koşullara karşı daha az hassas olabilir ve çevreyle senkronize olamayabilir” dedi.

Dünya’nın iklimi daha önce değişmiş olsa da sıcaklıklar binlerce yıl önce tarımın başlamasından bu yana görülmemiş bir seviyede değişiyor.

Doherty, “Günlük ve mevsimsel sıcaklık düzenlerindeki bu değişiklikler (daha sıcak geceler, daha erken baharlar), bitkilerin işleyişini bozuyor, verimliliği düşürüyor, malzemelerin maliyetini etkiliyor ve biranın tadını değiştiriyor” diye konuştu.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş

Önceki Haberler

Hava Kirliliği Ruhsal Hastalıklara Yol Açıyor

Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…

18 Aralık 2024

IEA: Küresel Kömür Talebi 2024’te Rekor Kırabilir

Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…

18 Aralık 2024

10 Kentte Enerji Projeleri için Acele Kamulaştırma Kararı Çıktı

Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…

18 Aralık 2024

Yeni Sıcaklık Rekorları Kapıda!

Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…

18 Aralık 2024

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024