Bilim

İklim Değişikliği Nedeniyle Biranın Tadı Daha Farklı Olabilir

Yıllardır birçok bilim insanı, yükselen okyanuslar ve hava modellerinde öngörülemeyen değişiklikler gibi iklim değişikliğinin yan etkileri konusunda uyarıda bulundu. N.C. State Üniversitesi’nde moleküler ve yapısal biyokimya doçenti Colleen Doherty’nin araştırması ise bu etkilerden birine odaklanıyor: Biranın tadı daha farklı olabilir.

Haber: James Leggate

Çeviri: S. Sena Akkoç

Colleen Doherty, bitkiler üzerinde zaman ve stresin bağlantılarını inceliyor. Üniversitenin internet sitesinde yakın zamanda yayımlanan bir çalışmada, değişen sıcaklıkların şerbetçiotu ve diğer bira bileşenlerini nasıl etkileyeceğini açıkladı. Bitki yetiştiricileri, biralarda farklı tatlar elde etmek için farklı kimyasal bileşikler üreten çeşitli şerbetçiotları yetiştirdiler.

Bununla birlikte, Doherty’e göre iklim, toprak ve hava gibi faktörler, bitkilerin iç kimyasını değiştiriyor ve biranın tadının farklılaşmasına neden olabiliyor. Daha sonra üzümleri ve bu üzümlerden yapılan şarabı etkileyen şarap yapımındaki “terroir” kavramıyla karşılaştırdı.

Doherty, en önemli iklim değişikliği faktörlerinden birinin gecelerin günlerden daha hızlı ısınması olduğunu belirtti. Araştırmalar, “gündüz sıcaklıklarındaki küçük değişikliklerin geceleri arttığını” gösterdi.

Bu, bir bitkinin böcekler, bakteriler ve diğer tehditlerle savaşmasına yardımcı olan kimyasalları ürettiği işlemlerin zamanlamasını bozabilir. Geceleri daha yüksek sıcaklıklar, bu zararlıların daha uzun süre aktif olmasına izin vererek onlara bitkileri hedeflemek için daha fazla zaman kazandırıyor.

Doherty, “Başka bir deyişle, daha sıcak geceler, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının azaldığı anlamına geliyor. Bu, bitkilerde jet-lag benzeri bir etkiye neden olabilir; circadian (gündevir) saatlerini ayarlamak zorlaşır. Sonuç olarak bitki, zamanı değişen koşullara karşı daha az hassas olabilir ve çevreyle senkronize olamayabilir” dedi.

Dünya’nın iklimi daha önce değişmiş olsa da sıcaklıklar binlerce yıl önce tarımın başlamasından bu yana görülmemiş bir seviyede değişiyor.

Doherty, “Günlük ve mevsimsel sıcaklık düzenlerindeki bu değişiklikler (daha sıcak geceler, daha erken baharlar), bitkilerin işleyişini bozuyor, verimliliği düşürüyor, malzemelerin maliyetini etkiliyor ve biranın tadını değiştiriyor” diye konuştu.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024