Küresel ısınmanın tetiklediği aşırı hava sistemi olan El Niño olayı, dünya genelinde çeşitli tahribatlara yol açıyor. Uzun bir süredir Hint Okyanusu’nda yaşanmayan bu olay, iklim değişikliği yüzünden tekrar ortaya çıkabilir.
Haber: Louise Boyle
Çeviri: Çisil Sevinç
Yeni bir araştırmaya göre, Hint Okyanusu’nda binlerce yıldır faal olmayan El Niño, iklim değişikliği yüzünden aktif hale gelebilir.
Araştırma, Hint Okyanusu yüzeyindeki ufak sıcaklık değişimlerinin günümüzde Pasifik Okyanusu’nda yaşanan türden bir El Niño tarzı hava modeline dönüşebileceğini ortaya koydu.
Ulusal Okyanus Hizmeti, El Niño olayını Ekvator boyunca uzanan ve Pasifik Okyanusu’nun merkez ve doğu bölgelerinde bulunan periyodik sıcak sulara bağlı okyanus – atmosfer arası bir iklim etkileşimi olarak tanımlıyor.
Bu olay genellikle üç ila yedi yılda bir görülüyor ve etkileri iki yıl kadar hissedilebiliyor.
El Niño dünya genelindeki hava modellerini radikal biçimde etkileyebiliyor ve bölgeye göre taşkınlara veya kuraklığa sebep oluyor.
Geçen sene yürütülen bir araştırma, iklim değişikliğinin Pasifik bölgesindeki El Niño olaylarının yaşanma sıklığını artırdığını ortaya koymuştu.
2016 yılında sonlanan El Niño olayı, Büyük Bariyer Resifi’nde bulunan mercanların tahribatına yol açmış ve Afrika, Güney Amerika, Pasifik ve Güneydoğu Asya’nın bazı bölgelerinde kuraklığa sebep olmuştu.
Aynı zamanda Endonezya ve Kanada’daki orman yangınlarıyla da ilişkilendirilmişti.
Geçen hafta Science Advances adlı dergide yayımlanan yeni araştırma, ortalama küresel sıcaklıkların birkaç derece oynamasının dahi Hint Okyanusu’nda diğer tropikal okyanusların yaşadığı türden El Niño olaylarını başlatabileceğini ortaya koydu.
Gelecek 30 yıl içerisinde etkileri gözlemlenmeye başlayabilir.
Hint Okyanusu’nda en son gözlemlenen El Niño deneyimi, 20 bin sene önceki Buzul Çağ dönemine ait.
Teksas Üniversitesi iklim bilimi profesörü ve araştırma yazarlarından Pedro DiNezio, “Olayın yeniden yaşanması büyük ölçüde küresel ısınma miktarına yani seragazı emisyonlarının ne ölçüde azaltıldığına bağlı olacak. Atmosfere daha fazla CO2 salımı yaptıkça, bu tarz aşırı olayların riskini artırdığımızdan eminiz. En fazla etkilenecek savunmasız yerler ise tropikal bölgeler” dedi.
Araştırma ekibi, iklim bilimcilerin iklim değişikliği hakkında daha fazla bilgi edinmek için işbirliği içerisinde başlattığı Birleştirilmiş Model Karşılaştırması Projesi’nden aldıkları 36 farklı iklim modelini analiz etti.
Günümüzdeki koşullara en fazla benzerlik gösteren modelleri seçen ekip, artan küresel ısınmanın Hint Okyanusu’ndaki şartları ne şekilde değiştireceğini araştırdı.
Modellere göre, küresel ısınma Hint Okyanusu’ndaki hava olaylarını sabit tutmaya yarayan ve batıdan doğuya doğru esen rüzgarları tersine çevirebilir.
Eğer Hint Okyanusu’nda El Niño modelleri görünmeye başlarsa, halihazırda iklim değişikliğinin aşırı etkilerinden fazlasıyla etkilenen Afrika, Asya ve Güneydoğu Asya bölgelerinde fırtına, sel ve kuraklık olaylarında artışa sebep olabilir.
Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.