Dünya Bankası’nın (World Bank) yeni raporunda, 2022 yılından bu yana dünya genelinde 400 milyon öğrencinin iklim değişikliği nedeniyle okullarının kapanmasıyla eğitimden mahrum kaldığı belirtildi.
Düşük gelirli ülkelerdeki çocuklar, daha zengin ülkelerdeki 2,4 güne kıyasla her yıl ortalama 18 okul günü kaybıyla bu durumdan en çok etkilenen grup oldu.
Rapora göre 2024 yılında 10 yaşında olan bir çocuk, 1970 yılında 10 yaşında olan bir çocuğa kıyasla yaşamı boyunca üç kat daha fazla sel, beş kat daha fazla kuraklık ve 36 kat daha fazla sıcak hava dalgası yaşayacak.
Okulların açık olduğu zamanlarda bile çocuklar iklim değişikliği nedeniyle eğitimden mahrum kalmaya devam ediyor. Örneğin Brezilya’da, yerel yönetimlerin en yoksul %50’sinde yaşayan öğrenciler, sadece ısınma nedeniyle yarım yıllık eğitimlerini kaybedebilirler.
Dünya Bankası İnsanlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mamta Murthi, “Gençler bu krizden doğrudan etkileniyor ve harekete geçmeye istekliler. Ancak eğitim sistemleri, iklimden etkilenen bir dünyada ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve fırsatları sunmuyor” dedi.
“Bu, iklim krizine uyum sağlayabilmemiz ve krizi hafifletebilmemiz için eğitimin gücünden yararlanma konusunda kaçırılmış bir fırsattır” diyerek ekledi.
Eğitim sadece iklim değişikliğinin tehdidi altında değil, aynı zamanda iklim finansmanı söz konusu olduğunda da büyük ölçüde göz ardı ediliyor. Önceki araştırmalar, bu hayati finansmanın sadece %1,5’inin eğitime harcandığını ortaya koyuyor.
Ancak Dünya Bankası raporundaki yeni tahminler, nispeten küçük bir miktar paranın okulların uyum sağlamasına ve eğitim kayıplarını en aza indirmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Öğrenci başına 18,51 dolar (630 TL) tutarında tek seferlik bir yatırım, diğer uyum önlemlerinin yanı sıra sınıf sıcaklıklarını iyileştirerek, dirençli altyapı inşa ederek ve öğretmenleri eğiterek eğitimi iklim değişikliğinden korumaya yardımcı olabilir.
Dünya Bankası Küresel Eğitim Direktörü Luis Benveniste, “Umut verici haber şu ki, hükümetlerin eğitim sistemlerini iklim değişikliğine adapte ederken iklim eylemi için eğitim ve öğrenimden yararlanmak üzere atabilecekleri pek çok düşük maliyetli adım var” derken şöyle devam etti:
“Okul altyapısının iyileştirilmesi, öğrenimde sürekliliğin sağlanması ve öğrenci ve öğretmenlerin olumlu değişimin etkili temsilcileri olarak kullanılması, daha yaşanabilir bir gezegene katkıda bulunabilir”
Pek çok düşük ve orta gelirli ülkede yeşil becerilere olan talep, arzı büyük ölçüde geride bırakıyor. Öğrenciler iklim krizi konusunda bir şeyler yapmaya hevesli ancak birçoğu harekete geçmek için gerekli bilgi ve beceriden yoksun olduklarını söylüyor.
Sorulduğunda, gençlerin yaklaşık %65’i yeşil beceriler geliştirmedikleri takdirde geleceklerinin tehlikede olduğuna inanıyor, ancak %60’ı okulda iklim değişikliği hakkında yeterince bilgi edinmediklerini söylüyor. 96 ülkeden elde edilen verilere dayanan rapor, her eğitim yılının iklim farkındalığını %9 oranında artırdığını gösteriyor.
Öğrencilerin %73’ü de Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) becerileri olmadan yeşil bir iş bulamayacaklarına inanıyor. Dünya Bankası analizi, düşük ve orta gelirli ülkelerde yeşil becerilerin neredeyse tüm seviyelerde talep edildiğini gösteriyor. Raporun bir parçası olarak yapılan anketler, bu yaygın efsanelerin yıkılmasına yardımcı oluyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…