Google’ın her yıl düzenli olarak açıkladığı arama trendleri listesine göre 2021’de iklim değişikliği öne çıkan başlıklardan biri oldu.
Dünyanın en büyük internet arama motoru Google, 2021 yılında dünyada en çok aranan trendlerin ve konuların listesini açıkladı.
BBC Türkçe, Google’ın her yıl açıkladığı listede bu yıl öne çıkan başlıkları derledi.
Felaket
Covid pandemisi tüm dünyayı sarsarken, 2021 yılında, dönemin ruhuna uygun bir şekilde en çok aranan kelimelerden biri “Doomscrolling” (Felaket Kaydırması) oldu.
Bu kavram, durmadan telefonumuzun ekranını aşağı kaydırırken maruz kaldığımızdan bile daha fazla kötü haber okuyacağımız beklentisinde olmamız anlamına geliyor.
Google’dan yapılan açıklamaya göre, bu kavram dünyada “daha önce hiç olmadığı kadar” arandı. Ocak ayında ise “doomscrollingi” aratanların sayısı zirveye ulaştı.
Dünyanın dört bir yanında çok sayıda insan için bu yıl, belirsizlik ve stresle geçti. Birçok yerde sokağa çıkma yasağı hayata geçerken, ülkelerarası sınırlar kapatıldı ve uçuşlar da durduruldu.
İnsanlar internette Covid virüsü ile ilgili en son bilgilere ulaşmaya çalışırken, birçoğu da tam olarak yapmakta oldukları şeyi Google’ın arama motoruna yazdı: Doomscrolling
Ruh Sağlığı
2021’de “ruh sağlığı”, dünyada ilk kez bu kadar fazla arandı.
Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle birçok insan evlerine kapanırken, sevdikleri ve yakınları virüs nedeniyle yaşamını yitiren çok sayıda insan da yas tuttu. Yalnızlık ve izolasyon halinin insan psikolojisine olan etkisi nedeniyle, “Ruh sağlığı nasıl korunur?” ve “Nasıl iyileşilir?” gibi sorular, hiç olmadığı kadar fazla arandı.
Öte yandan beden olumlama olarak bilinen “body positivity” kavramı ile olumsuz düşüncelerin üstesinden gelmeyi amaçlayan “telkin” (olumlama) kavramının da en çok arananlar arasında olması, geride bırakacağımız 2021 yılında ruh sağlığımıza daha çok dikkat ettiğimize işaretti.
İklim Krizi
Bu yıl aklımızda sadece ruhumuzun sağlığı değil, gezegenimizin sağlığı da vardı.
2021 yılı boyunca ABD’deki Ida Kasırgası’ndan tutun da Türkiye’nin de aralarında olduğu birçok ülkede yaşanan orman yangınlarına, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine bütün dünya tanık oldu.
Google’ın verilerine göre, daha “yeşil” ve “daha iyi” bir yaşam mümkün mü diye merak ettik ve bunların yollarını internette eskisine göre çok daha fazla aradık. Örneğin dünya çapında “Nasıl korunur” ve “sürdürülebilirlik” trendleri, hiç olmadığı kadar fazla aratıldı.
Metropollerden tropik adalara kadar dünyanın dört bir köşesinde “iklim değişikliğinin etkileri” şeklindeki arama trendi de, hiç bu kadar fazla aranmamıştı.
Bu ifadelerin, dünyada iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Fiji’de en çok aranmış olması, büyük bir sürpriz olmasa gerek.
Para Sorunu
Pandeminin ekonomide yarattığı belirsizlikler sonucu, 2021’de birçok insan işini kaybetmekten enşideliydi.
Dolayısıyla “kendi patronu olmak” trendi de Google’ın listesinde başlarda yer aldı.
Birçok insan girişimcilik fırsatlarını arattı ve arama motoruna “Kendi işimi nasıl kurarım?” yazdı. Bu ifade, arama trendleri arasında “nasıl iş bulunur” sorusunun da önüne geçti.
Nitekim resmi verilere göre sadece ABD’de Ekim ayında 4 milyondan fazla kişi istifa etti.
Çok sayıda insan için pandemi, duraksayıp, hayattaki önceliklerini yeniden gözden geçirdikleri bir dönemdi. Birçok insan daha çok maaş alacakları ya da daha çok tatmin duyacakları kariyer fırsatlarını araştırmaya koyuldu.
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…