Bilim

İklim Değişikliği 10 yılda 120 Milyon Kişinin Yoksullaşmasına Neden Olabilir

BM’nin hazırladığı rapora göre, iklim değişikliği sebebiyle 2030 yılına kadar dünya genelinde 120 milyon kişi yoksullaşacak.

Birleşmiş Milletler’in (BM) iklim değişikliği ile yoksulluk ve insan hakları arasındaki ilişkiyi ele alan raporu, 2030 ile 2050 yılları arasında iklim değişikliği yüzünden yılda 100 milyon kişinin ekonomik açıdan olumsuz etkileneceğini, 250 bin kişinin de hastalıklar sebebiyle hayatını kaybedeceğini ortaya koyuyor.

Raporda muhtemel yoksulluğun başlıca nedenleri arasında iklim değişikliğine bağlı olarak bazı bölgelerde besin yetersizliği, kuraklık, açlık, okyanus sıcaklığının yükselmesi ve gıda üretiminin azalması yer alıyor.

İklim Değişikliği En Çok Yoksul Ülkeleri Etkileyecek

Raporda iklim değişikliğinin ekonomi ve insan haklarına yönelik etkilerinden öne çıkanlar Şu şekilde sıralanabilir:

-İklim değişikliği mevcut yoksulluğu ve eşitsizliği artıracak. En çok yoksul ülkeler etkilenecek.

-İklim değişikliğine bağlı hava olayları ekonomiye zarar veriyor. Yalnızca ABD’de 1980’den bu yana gerçekleşen 241 aşırı hava olayı 1.6 trilyon dolar zarara yola açtı.

-En zengin %1’lik kesimde yer alan bir kişi, en yoksul %10’da yer alan bir kişiden 175 kat daha fazla karbon salımına sebep oluyor.

-Hükümetlerin Paris İklim Anlaşması’na sadık kalmaması iklim değişikliğinin ekonomik etkilerini artıracak.

-İklim değişikliği sebebiyle insanlar yaşama, beslenme, barınma ve su gibi temel insan haklarından mahrum kalacak.

Temiz Enerjiye Öncelik Verilmeli

İklim değişikliği ve onun yarattığı toplumsal etkilere karşı geleneksel mücadele yollarının yetersiz kalacağının vurgulandığı BM raporunda yer alan temel öneriler ise şu şekilde:

-Hükümetler sorumluluk alarak iklim değişikliği ve ekonomiyi bir arada düşünmeli.

-Temiz enerjiye geçmek için gösterilen çabalara öncelik verilmeli. Temiz enerji tek başına 18 milyon kişiye iş imkanı sağlama potansiyeline sahip.

-Bir yandan iklim değişikliğinin ekonomi ve insan haklarına etkilerine yönelik politika geliştirilirken, diğer yandan sivil toplum, aktivistler ve diğer paydaşların da sürece katkı koyması sağlanmalı.

Greenpeace İklim Adaleti Projesi Dava Danışmanı Louise Fournier rapor hakkında: “İklim değişikliği bir insan hakları meselesi. Bu rapor iklim değişikliğiyle acilen mücadele edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.” dedi. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Duygu Kutluay ise, “Bilim insanlarının ortaya koyduğu gerçeklere artık kulak tıkayamayacak durumdayız. Küresel iklim değişikliği, etkilerine her an tanıklık ettiğimiz bir iklim krizine dönüştü. Bu kriz o kadar büyük ölçekli ki, ekonomiyi ve toplumu da olumsuz yönde etkiliyor. Bu yüzden acilen harekete geçilmeli.” diye konuştu.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024