Politika

İklim Davalarının Sayısı Her Geçen Gün Artıyor

Küresel boyutta iklimle ilgili davaların sayısı, 2015’ten bu yana iki kattan fazla arttı.

Yeni bir rapora göre, dünyayı en çok kirleten şirketler, iklim değişikliği konusundaki eylemsizliklerine ve yanlış bilgi yayma girişimlerine meydan okuyan davaların giderek daha fazla hedefi haline geliyor.

London School of Economics Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırma, geçtiğimiz yıl boyunca fosil yakıt endüstrisi aleyhine açılan davalarda – özellikle ABD dışında – bir artış ve diğer kurumsal sektörlerde de artan eylemlerin bulunduğunu gösterdi.

İnsanlar 1980’lerin ortalarından beri iklim değişikliği gerekçesiyle yasal itirazlarda bulunuyorlar, ancak bu son zamanlarda kendiliğinden gelişen bir strateji.

Dünya genelinde iklim değişikliğiyle ilgili davaların sayısı, 2015’ten bu yana iki katından fazla arttı ve bugüne kadar kaydedilen 2 bin davanın yaklaşık dörtte biri yalnızca son iki yılda açılan davalar.Bu davaların çoğu, Hollanda hükümetine emisyonlarını kesmesini emreden 2019 tarihli dönüm noktası olan karardan ilham alırken, devletlerin eylemsizliğine meydan okuyor.

Fosil yakıt endüstrisi de kampanyacıların giderek daha fazla ilgi alanına giriyor. Avrupa merkezli en büyük kirleticilere karşı en az 13, Avustralya’daki gaz şirketi Santos’a karşı ise en az iki dava açıldı.

Raporda gıda ve tarım, ulaştırma, plastik ve finans sektörlerinin de giderek artan bir şekilde hedeflendiği tespit edildi. Bu davaların çoğu yeşil badana ile mücadele etmeye çalışırken, davacılar giderek artan bir şekilde “bireylerin tüketici ve yaşam tarzı seçimlerinin, emisyonların azaltılmasına yapabileceği katkı hakkında devam eden kamuoyu tartışmaları esnasında, endüstrinin yanlış bilgilendirmesi ve eylemsizliğinin, bu tür seçimlerin üzerinde gerçek bir fark yaratmasını engelleyebileceğine dair yaygın endişeler içinde.”

Bu strateji, dünya çapında iklim eylemini hızlandırmak için etkili olduğunu kanıtladı. İklim davaları, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin son raporunda, dünya çapında iklim politikasının şekillendirildiği birkaç önemli yeni yoldan biri olarak tanımlandı.

Almanya gibi ülkeleri emisyon stratejilerini yeniden çizmeye zorlamanın yanı sıra, yasal zorlukların özel sektörde somut etkileri oldu.

Rapor yazarları, Grantham Araştırma Enstitüsü’nden Joana Setzer ve Dünya İklim Değişikliği Yasaları projesi koordinatörü Catherine Higham; çelik, çimento, tekstil, denizcilik ve havacılık gibi diğer yüksek emisyonlu sektörlerin bir sonraki kurumsal hedefler olacağını da tahmin ediyor.

Önceki Haberler

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024

Karadeniz İnsan Kaynaklı En Büyük Felaketlerden Biri ile Karşı Karşıya

Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…

17 Aralık 2024

Trump’ın Geçiş Ekibi Biden’ın Elektrikli Araç Politikalarını Sonlandıracak

Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…

17 Aralık 2024

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024