Yakın zamanda yayımlanan bir rapora göre, önümüzdeki 10 yılda Sahra-altı Afrika ülkeleri iklim değişikliğinin etkileri yüzünden 996 milyar dolarlık ek bir borca sahip olacak.
COP27’de 12 Kasım’da protesto eylemlerinden biri de “İklim için Borç” (Debt for Climate) aktivistleri tarafından gerçekleştirildi. Küresel Güney’in borçlarının iptalini talep eden eylemciler, yoksul ülkelerin iklim krizinin neden olduğu kayıp ve zararlarla baş edebilmek için borçlanmaya zorlanmaması gerektiğinin altını çizdiler.
Latin Amerika ve Karayipler, Afrika, Avrupa, Asya ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki binlerce iklim aktivistini, toplumsal ve çevre hareketlerini, yerli halkları, sendikaları, feminist ve bilim çevrelerini temsil ettiklerini söyleyen eylemciler, büyük kirleticilerin iklim borçlarını ödemelerinin zamanı geldiğini söylediler.
Can International ve Borç Adaleti’nin yakın bir zaman içinde yayımladığı Borç ve İklim Krizi (The debt and climate crises) raporuna göre, önümüzdeki 10 yılda Sahra-altı Afrika ülkeleri iklim değişikliğinin etkileri yüzünden 996 milyar dolarlık ek bir borca sahip olacaklar; bu kendi gayri safi milli hasılalarına göre var olan borçlarının %50 artması anlamına geliyor.
Dept for Climate küresel kampanya eş sözcüsü Sunny Morgan, “Afrika dünyanın en borçlu ulusları haline getirildi. Söz konusu borç bizi dizlerimizin üzerine çöktürüyor ve şok ediyor. Borçlar iptal edilirse Afrika Kıtası, artık gelişebilir ve potansiyelini gösterebilir. Yurttaşlarının büyük çoğunluğu 20 yaşın altında. Genç bir nüfusa sahibiz. Onlar doğmadan önceki nesillerin borçlarını devralırsa nasıl bir gelecekleri olabilir ki! Hiçbir katkılarını olmadığı iklim şoklarına maruz kalmaları adil mi? Bu adaletsizliklerden sorumlu Küresel Kuzey’in Küresel Güney’in borçlarını iptal etmesi mantıklı bir talep değil mi? Borçları hemen iptal edin!” şeklinde konuştu.