;
Politika

İklim Aktivistleri Enerji Şirketlerini İnsanları Otobüsün Altına Atmakla Suçluyor

iklim aktivistleri

İklim aktivistleri, Davos’ta IEA Başkanı Fatih Birol ile üst düzey bir toplantıda küresel enerji endüstrisini ve finansörlerini tüm fosil yakıt yatırımlarını sona erdirmeye çağırdı.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) yıllık zirvesinde, Fatih Birol ile bir yuvarlak masa toplantısı sırasında aktivistler, CEO’lara yeni petrol, gaz ve kömür çıkarımını durdurma çağrısında bulunan bir “sonlandırma ve vazgeçme” mektubu sunduklarını söylediler.

Greta Thunberg, “Yanlarına kâr kalabildikleri sürece fosil yakıtlara yatırım yapmaya devam edecekler. İnsanları otobüsün altına atmaya devam edecekler” uyarısında bulundu.

Aktivistler tarafından İsviçre kayak merkezindeki iklim değişikliği tartışmasını baltalamakla suçlanan petrol ve gaz endüstrisi, dünya düşük karbon ekonomisine geçerken fosil yakıtların enerji karışımında önemli bir rol oynamaya devam edeceğini savundu ve enerji geçişinin bir parçası olması gerektiğini söyledi.

Almanya’da bu hafta başlarında bir kömür madeninde düzenlenen gösteri sırasında polis tarafından gözaltına alınan Thunberg, Ekvador’dan Helena Gualinga, Uganda’dan Vanessa Nakate ve Almanya’dan Luisa Neubauer ile birlikte Birol’la buluştu ve önemli konuları ele aldı.

Enerji konusunda politika önerilerinde bulunan IEA’nın başındaki Birol, aktivistlere kendisiyle görüştükleri için teşekkür etti, ancak geçişin, özellikle küresel enerji güvenliği krizi karşısında bir dizi paydaş içermesi gerektiğinde ısrar etti.

Perşembe günü erken saatlerde Davos’ta petrol ve gaz endüstrisinin en büyük isimlerinden bazılarıyla bir araya gelen IEA başkanı, enerji krizi nedeniyle yeni petrol sahalarına yatırımı haklı çıkarmak için hiçbir neden olmadığını söyledi. Bunların faaliyete geçmesi iklim krizi daha da kötüleştirecek.

Ayrıca temiz enerjiye geçiş konusunda iklim aktivistlerinden daha az karamsar olduğunu söyledi.

“Biraz meşru bir iyimserliğe sahip olabiliriz” dedi ve ekledi: “Geçen yıl piyasaya  eklenen yenilenebilir enerji miktarı rekor seviyedeydi.”

Ancak geçişin yeterince hızlı gerçekleşmediğini kabul etti ve gelişmiş ekonomilerin geçişi desteklememesi halinde yükselen ve gelişmekte olan ülkelerin geride kalma riskiyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Geçen yıl Mısır’da düzenlenen BM iklim konferansı, iklim değişikliği olaylarından en çok etkilenen ülkelerin zararlarını tazmin etmek için bir kayıp ve zarar fonu oluşturdu.

2019’da birkaç ay boyunca Uganda parlamentosu önünde tek başına protesto düzenleyen Nakate, fonun “hala hiç parası olmayan boş bir kova” olduğunu söyledi: “Kayıp ve zarar için paraya ihtiyaç var.”