Greta Thunberg’ün de aralarında yer aldığı dört genç aktivist, 22 iklim bilimciyle birlikte Arktik devletlerin fosil yakıt çıkarma iznini genişleten ve destekleyen politikalar hakkındaki endişelerini sunan bir mektuba imzacı oldu.
Haber: Megan Darby
Çeviri: Çisil Sevinç
İklim değişikliğini barış ve istikrar için bir tehdit olarak ilan etmeyi vaat eden Kanada ve Norveç, BM Güvenlik Konseyi’nde yer almak için İrlanda ile yarış halinde.
Mektubu kaleme alanlara göre, bu ülkelerin petrol ve doğalgaz üretimini desteklemesi uluslararası iklim hedefleri ile uyumsuzluk gösteriyor.
Uzmanlar, iklim çöküşü karşısında en savunmasız konumdaki gelişmekte olan küçük ada devletlerine bu endişeleri dile getirmeleri konusunda çağrıda bulundu.
Mektupta, “Alınan kararların sonuçlarıyla genç nesiller yüzleşeceğinden, iklim eyleminde liderlik ettiklerini iddia edenlerin kendi ülkelerinde aldığı kararların hesaba katılması gerekiyor. Hem kendinin hem de başkalarının güvenliği konusunda endişe duyan bir ülkenin elçisi olarak, sizden aday ülkeler ile bu sorunları konuşmanızı ve bilimin çatısı altında birleşmenizi talep ediyoruz. Eğer Norveç ve Kanada iklim güvenliğimiz konusunda gerçekten ciddilerse, yeni fosil yakıt genişlemesi veya çıkarması yapmayacaklarına taahhüt vermeliler ve var olan yerli üretimlerini küresel ısınmanın 1.5 dereceyle sınırlandırılması için gereken seviyelere indirgemeliler” ifadeleri yer aldı.
Adaylar Güvenlik Konseyi’nde 2021 yılı itibarıyla iki yıl görev almak üzere yarışıyorlar. Koltuklar ne kadar çekişmeli olursa olsun, kazanan tarafın üye devletlerin üçte ikilik onayını alması gerekiyor.
Veto gücüne sahip olmasalar da, 38 küçük ada ülkesinin oyları %20’lik oranı oluşturuyor.
Belize BM kalıcı temsilcisi ve Küçük Ada Devletleri İttifakı (AOSIS) başkanı Lois Young, küresel ısınmanın 1.5 derece ile sınırlandırılmasının insani bir zorunluluk olduğunu söyledi ve bütün Güvenlik Konseyi üyelerini iklim risklerini BM küresel barış çalışmalarına ve ulusal politikalarına dahil etmeye davet etti.
Young, “Bütün büyük kirleticileri şu anda bulunduğumuz seviye ile 1.5 derece sınırlandırması için ulaşmamız gereken seviye arasındaki farkı kapatmaya zorlayacağız” ifadesini kullandı.
Güvenlik uzmanlarına göre, iklim değişikliği bir tehdit çoğaltıcı olarak tanımlanıyor. Bunun anlamı, bir savaş başlatmasa da, sel ve kuraklık benzeri etkileriyle kaynaklar için rekabeti artırabilir, göç hareketlerini başlatabilir ve rakip gruplar arasındaki gerilimi ateşleyebilir.
Greta Thunberg ile birlikte iklim lideri adaylarının bilime saygı duyması gerektiği çağrısında bulunan genç aktivistler arasında Marshall Adaları’ndan Litokne Kabua ve Ranton Anjain ile Norveçli Pauline Tomren bulunuyor.
Deniz seviyesinin altında bulunan adaların hayatta kalabilmesi için küresel ısınmanın 1.5 derece ile sınırlandırılması gerekiyor.
Ancak 2019 yılında yayımlanan Üretim Açığı Raporu’nda yer alan verilere atıfta bulunan genç aktivistler, hükümetlerin 1.5 derece hedefi için uymaları gereken fosil yakıt çıkarımının %120 üzerinde planlar yaptığını belitti.
Arctic Basecamp kurucusu ve Exeter Üniversitesi’nde sürdürülebilirlik profesörü Gail Whiteman mektuba neden imzacı olduğunu, “İklim değişikliği son derece önemli bir güvenlik konusu ve aynı zamanda küresel bir risk. Hem Kanada hem de Norveç’in bazı güçlü iklim değişikliği politikaları yer alıyor. Ancak detaylara baktığınızda çok fazla problemle karşılaşıyorsunuz” şeklinde açıkladı.
Kanada, G20 ülkeleri arasında en büyük ikinci fosil yakıt yatırımcısı olmakla ve tartışmalı petrol boru hatlarını desteklemekle eleştiriliyor.
Norveç parlamentosu finans komitesi, Pazartesi günü (8 Haziran) koronavirüs pandemisinin zarara uğrattığı petrol endüstrisi için vergi indirimi önerisinde bulunmuştu.
Norveç’in petrol vergisi rejimini uzun süredir eleştiren WWF, bu hareketin petrol şirketlerinin 2023 sonuna kadar onaylanan projelerinin yatırım maliyetlerini %10 oranında düşürebileceğini söyledi.
WWF’ye göre, bu hareket daha önce kâr getirmeyen petrol sahalarına yapılan yatırımları ve Arktik bölgesindeki faaliyetleri artırabilir.
Halihazırda altı siyasi parti tarafından onaylanan önerinin parlamento tarafından Cuma günü (12 Haziran) onaylanması bekleniyor.
Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…