Ekoloji Kolektifi Derneği, “İklim Adaleti Mücadelesi için 10 Durak” adlı yeni kitabını yayımladı. Çalışma, geçtiğimiz Temmuz ayında Almanya’nın Hamburg kentinde gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’nin önemli başlıklarından biri olan iklim değişikliği tartışmasının adalet boyutunu ele alıyor.
Ekoloji Kolektifi Derneği geçtiğimiz Haziran ayında “İklim Adaleti Mücadelesi için 10 Durak” adlı çalışmayı yayımladı. Dr. Ethemcan Turhan, Arif Cem Gündoğan, Cem İskender Aydın ve Mustafa Özgür Berke tarafından hazırlanan çalışma küresel iklim değişikliği tartışmasının önemli ayaklarından biri olan iklim adaleti konusuna odaklanıyor.
Çalışma, iklim adaleti bakış açısıyla Paris Anlaşması’nı masaya yatırırken ülkeler arası sorumluluk ve ekolojik borç, kayıp ve zararlar, toplumsal cinsiyet, enerji demokrasisi ve karbon bütçesi gibi kavramları iklim adaleti perspektifinden değerlendiriyor. Çalışma aynı zamanda Türkiye’deki iklim için düşük karbonlu toplum tartışmalarına katkı sunmayı planlıyor.
Yoksul kesimler, iklim değişikliğinin yaratacağı yıkımdan adaletsiz biçimde en çok etkilenecek olan toplumsal katmanların başında geliyor. Hem ülkeler arası hem de ülke içi eşitsizlikler kendisini gelir seviyesi, toplumsal cinsiyet ve eğitim durumu gibi alanlarda belli ediyor. Ayrıca, düşük karbonlu ekonomiye geçiş sırasında ortaya çıkabilecek mağduriyetlerin de göz önünde bulundurulması ve kömür gibi fosil yakıt sektöründe istihdam edilen yurttaşların yaşadıkları yerlerde hızlı bir biçimde farklı geçim alanlarına yönlendirilmesi gerekiyor.
Ekoloji Kolektifi Derneği 2017 yılında, Türkiye’de İklim Koruma Davaları ve Hukuki Durum Raporu ‘Mart-Nisan 2017’, Termik Santrallerin Maliyeti- Alternatif Bir Değerlendirme, Küresel İklim Değişikliği Yükümlülükleri Hakkında Oslo İlkeleri ve Yabancı Mahkeme Kararları ve Türkiye’de Çevre Düzeni Planlamasında Enerji Politikaları (Kasım 2016) adlı çalışmaları da okuyucularla buluşturdu.