İklim Adaleti Koalisyonu Antakya’da ve Samandağ’da enkaz atıklarının zeytinliğe ve yaşam alanlarına döküldüğünü duyurdu.
6 Şubat’taki depremlerde onbinlerce kişi yaşamını yitirmişti. Uzmanlar, depremler sonucunda ise 100 milyon metreküp enkazın oluştuğunu tahmin ederken, enkaz kaldırma sürecinin aceleye getirilmeden, her bir aşaması önceden düşünülerek planlanması gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde doğaya ve insan sağlığına ciddi zararların verilebileceğinin altı çiziliyor.
İklim Adaleti Koalisyonu ise sosyal medyadan yaptığı duyuruda Antakya’nın enkazlarının döküldüğü Altınözü’ndeki alanın zeytinliklerle dolu bir vadi olduğunu aktardı.
Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında geri kazanım ve depolama tesisleri haricindeki denizlere, göllere, akarsulara veya herhangi bir yere bahsi geçen atıkların dökülmesi ve dolgu yapılması yasak.
ENKAZLAR ZEYTİNLİĞE DÖKÜLÜYOR
📍Altınözü
Hatay’da olan heyetimiz enkaz döküm alanlarını görüntüledi, basınla paylaştı. Antakya’nın enkazlarının döküldüğü #Altınözü’ndeki alan ZEYTİNLİKLERLE dolu bir vadi. ‘Acilen doğayı koruyun’ çağrısını yineliyoruz.
🎥: @sakineyldran 1/3 pic.twitter.com/ya7OpUBJ8P— İklim Adaleti Koalisyonu (@iklimadaleti_k) March 10, 2023
Koalisyonun açıklaması şu şekilde:
“Hatay’da olan heyetimiz enkaz döküm alanlarını görüntüledi, basınla paylaştı. Antakya’nın enkazlarının döküldüğü Altınözü’ndeki alan zeytinliklerle dolu bir vadi. ‘Acilen doğayı koruyun’ çağrısını yineliyoruz.
Samandağ: Enkazlar Mileyha Sulak Alanı’nın koruma sahasının, çadırkentin yanında deniz kenarına dökülüyor. Yetkililer ‘daha uygun bir yer’ bulamadıklarını söylüyorlar. ‘Acilen doğayı, halk sağlığını koruyun’ çağrısını yineliyoruz.
Gerekli önlemlerin alınması ve sorularımıza yanıt verilmesi için yazdığımız dilekçeyi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü’ne teslim ettik. Dilekçeyi bakanlığa Ankara’dan da teslim edeceğiz.”