Politika

İkizköylülere Orman İşgali Davasında Mahkeme Beraat Verdi

Akbelen Ormanı’nın maden için yok edilmesini engellemek isteyen ve nöbet eylemi başlatan İkizköylülere “Ormanı işgal ve ormandan faydalanma” suçlamasıyla açılan davada savcı sanıkların cezalandırılmasını talep ederken mahkeme beraat kararı verdi.

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimine karşı bölge halkı günlerce direndi. Limak Holding ve IC Holding’in ortak iştiraki YK Enerji’nin maden sahasını genişletmek için başlattığı ağaç katliamına karşı nöbet eylemi başlatan Ahmet Tatar ve İkizköy Mahalle Muhtarı Nejla Işık’a “Ormanı işgal ve ormandan faydalanma” suçlamasıyla dava açıldı.

Davanın duruşması Milas 4’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma öncesi adliye önünde bir araya gelen yaşam savunucuları açıklama yaptı. Açıklamaya Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz da katıldı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada sanıklar Işık ve Tatar’ın ifadeleri alındı. Işık ve Tatar, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Sanık avukatları da müvekkillerinin beraatını istedi. Duruşmada mütalaa veren savcı, Işık ve Tatar’ın “Ormanı işgal ve ormandan faydalanma” suçundan cezalandırılmasını istedi. Mütalaa sonrası kararını açıklayan mahkeme, Tatar ve Işık’ın beraatına hükmetti.

Davayı “trajikomik” olarak nitelendiren İkizköylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal, şunları söyledi: “Limak yan tarafta 760 dönüm ormanı kesiyor, halk düşmanı Limak ağaç kesiyor. Bizim arkadaşlarımıza dört metrekare çadırla ormana tecavüz etti diye dava açılıyor. Orman mı kaldı? Ormanı bırakmadınız. Biz ormanı sizden korumaya çalışıyoruz. Bu artık kelimelerle ifade edilemeyecek kadar absürt, komik ve Türkiye’de yargının ne hale geldiğini gösteren bir davadır. Türkiye’de ilk defa böyle bir dava Limak için Akbelen’de açıldı.”

Duruşmadan önce davanın sanıklarından İkizköy Muhtarı Nejla Işık yaptığı açıklamada, “Ormanı koruduğumuz için hakim karşısına çıkacağız. Ormanı işgal edenler belli. Köylü beş senedir o ormanı koruyor. Canı pahasına koruyor. Koruduğumuz için yargılanıyoruz. Adalete güvenmek istiyoruz” dedi.

Ahmet Tatar da jandarma müdahalesinde yaşananları hatırlatarak, ”12 Eylül sabahı dramatik bir gündü. 12 Eylül ruhuna yani 12 Eylül 1980 ruhuna uygun bir operasyon yaptılar.  Komando, jandarma bir de buna ilave olarak Milas Jandarma Güçleri, resmi kıyafetlerle operasyon yaptılar. Yasa dışı bir operasyon yaptılar. Şirketle iş birliği içerisinde bir operasyon yaptılar. Alandan bizi uzaklaştırarak alanı, kendileri işgal ettiler” ifadelerini kullandı.

Önceki Haberler

Akbelen’de Zeytin Ağaçlarının Kesilmesine Karşı Mücadele Sürüyor

Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…

3 Ocak 2025

Yalnızca 1 Yılda 12 binden Fazla ÇED Duyurusu Yapıldı

2024 yılı boyunca 12 bin 863 Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir duyurusu; Çevre, Şehircilik…

3 Ocak 2025

İklim Kriziyle Mücadelede AB’ye “Geri Vites” Tepkisi

Eski AB Çevre Komiseri Virginijus Sinkevičius, iklim krizi konusunda geri adım atılmaması gerektiği konusunda uyarılarda…

3 Ocak 2025

Plastik Anlaşması 2025’e Kaldı

İnsan sağlığı ve çevre üzerinde büyük risk oluşturan plastik krizi şiddetlenirken plastik endüstrisi, önümüzdeki 20…

2 Ocak 2025

Yeni Trump Dönemi İklim Eylemi için Felaket Anlamına Gelebilir

İlk başkanlık döneminde ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan çeken ve 125’ten fazla çevre koruma mevzuatını zayıflatan…

2 Ocak 2025

Dünya Meteoroloji Örgütü: Aşırı Hava Olayları 2024’te Yıktı Geçti

Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliği etkilerinin 2024’te dünyayı etkisini aldığını duyururken, fosil yakıtlardan bir an…

31 Aralık 2024