Akbelen Orman sahasında YK Enerji’nin maden sahasını genişletme amacıyla devam eden dinamit patlamaları ve kazı çalışmaları Zeytincilik Kanunu’nun 20. Maddesine göre yasak. Zeytinliklere 3 km mesafede toz üreten hiçbir işletme olmayacağı gibi madencilik de yapılamaz. Akbelen Ormanı’nın yakın çevresindeki 45 bin zeytin ağacı maden açma faaliyetlerinden dolayı toz altında kalıyor. Zeytin ağaçlarının hem büyümesi, hem meyve vermesi engelleniyor.
İkizköylüler de Zeytincilik Kanunu’nun bir an önce uygulanarak dinamit patlamalarının ve kazı çalışmalarının sonlandırılmasını talep ediyor. Kanuna atıfta bulunan yaşam savunucuları, “Zeytincilik Kanunu çok açık. Madde 20’ye göre ‘Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.’
Yani zeytinliklerin çevresinde maden ocağı açılamaz, işletilemez.Tarım ve Orman Bakanı’na sesleniyoruz: En değerli ürünümüzü, yaşam kaynağımızı madenin tozuna kurban etmeyin. Akbelen’de Zeytincilik Kanunu Madde 20’yi Uygulayın!”
Bu kapsamda bir kampanya da başlatan İkizköylüler, herkesi bu kampanyaya ve çağrıya katılmaya ve Bakana özel hazırlanan online mektubu göndermeye davet ediyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…