Bilim

İkizköylülerden Bilim İnsanlarına: “Size ve Uzmanlık Alanlarınıza İhtiyacımız Var”

İkizköylüler, bilim insanlarını, doğa katliamına şahitlik etmeye ve kesim alanındaki bilimsel ve objektif gözlemlerini bilimsel ve teknik raporlar haline getirmeye çağırdı.

24 Temmuz sabahından itibaren devam eden Akbelen Ormanı’ndaki kesim biyoçeşitliliğe de zarar verdi. İkizköylüler yaptıkları açıklamada bilim insanlarına çağrıda bulunarak, doğa katliamının boyutunu raporlamaya davet etti.

“Bizler Akbelen’de yaşayanlar, yaşamları bu ormana bağlı olanlar ve tüm Türkiye sathında Akbelen Ormanı’nı savunanlar uluslararası ve ulusal mevzuata aykırı olarak devam eden bu doğa katliamına şahitlik ettik” denilirken, şöyle devam edildi:

“Orman yalnızca ağaçlardan ibaret bir ekosistem değildir. Orman içerisinde bulunan orman altı bitki örtüsü, bitkilerin altında her santimetrekaresinde yaşamın çeşitli formlarını barındıran toprak ve ekosistemin sağladığı onlarca mikro yaşam alanını yurt edinmiş yüzlerce hayvan ile yaşam birliğidir. Evet ormanın kesimi tamamlanmış olabilir fakat eko-kırım başta doğal yaşam ortamlarının yok edilmesi ve yüzlerce farklı yaşam formunun ağır iş makineleri ile katledilmesi devam ediyor.

Bizler yaşam savunucuları farklı seviyelerde devam eden bu katliama dur demek için günlerdir orantısız güç, biber gazı, göz yaşartıcı kimyasallara maruz kalarak, darp edilerek direniyoruz.

Ülkemizin saygın bilim kurumlarında görev yapan siz doğa bilimcileri (orman mühendislerini, orman ekologlarını, biyologları, flora uzmanlarını, omurgasız uzmanlarını, herpetologları, ornitologları, mamalogları, ekosistem hizmetleri uzmanlarını, hidrologları ve hidrojeologları) 2023 yılının belki de en büyük doğa katliamına bizlerle birlikte şahitlik etmeye ve kesim alanındaki bilimsel ve objektif gözlemlerini bilimsel ve teknik raporlar haline getirmeye davet ediyoruz.”

Bilim insanlarının gözlemleri sonucunda hazırladığı raporlar ile bu alanları savunabildiklerini aktaran İkizköylüler, bilim insanlarına ve uzmanlık alanlarına daha önce hiç olmadığı kadar ihtiyaçlar olduğunu söylediler. Açıklama şu şekilde tamamlandı:

“Türkiye’de doğanın korunmasında bir sembol ekosistem olan Akbelen Ormanı’nın yok ediliyor olması önümüzdeki günlerde birçok önemli doğa alanının, sosyokültürel peyzajın ve birçok canlı türünün bir arada bulunduğu yaşam birliğinin yok edilmesi için bir sınırın ortadan kaldırılması anlamına geliyor.

Bu bağlamda biz doğa ve yaşam savunucuları siz doğa bilimcileri gerekiyorsa yıllık izinlerinizi kullanarak bizlere destek olmaya davet ediyoruz.”

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024