İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamada, “Temiz suya erişiminiz yoksa yaşam da yok. Korkuyoruz!” denildi, suyun kullanım ve dağıtım hakkının belediyeye bağlı Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (MUSKİ) devredilmesi talep edildi.
Yeniköy ve Kemerköy termik santralları nedeniyle sık sık su kesintilerinin yaşandığı Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de yaşayanlar suyun kullanım ve dağıtım hakkının belediyeye bağlı Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (MUSKİ) devredilmesini istedi.
İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamada yöre halkının 40 yıldır termik santral ve kömür madenlerinin yarattığı çevre sorunlarının içinde hayatta kalmaya çalıştığı ifade edildi.
“Susuzluk canımıza tak etti” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Kömür madeni önüne kattığı her şeyi; evlerimizi, tarlalarımızı, zeytinliklerimizi, derelerimizi, dağlarımızı ve ormanlarımızı yok ederek ilerliyor. Bizi yüzyıllardır yaşadığımız memleketimizden sürüyor; sağlığımızı hayatımızı elimizden alıyor.
Son bir yıldır da sürekli sularımız kesiliyor. Zaten tarlalarımızdaki kuyularımızdan da maden Işıkdere mahallesini yuttuğundan beri doğru düzgün su alamıyoruz. Bazen günlerce susuz kaldığımız oluyor. Hayvanlarımıza su vermek, yediğimiz sebzeyi yetiştirdiğimiz bahçemizi sulamak için şu bereketli topraklarda bile tankerle su taşımak zorunda kalıyoruz.
Koronavirüs salgınının ortasında, devlet büyüklerimiz sık sık el yıkayın diye nasihat verirken, biz 3 gün, bırak el yıkamayı, içecek sudan mahrum bırakıldık.
Susuzluk artık canımıza tak etti. Normal zamanda da çok büyük sıkıntı olan su, şimdi bütün dünya, bütün ülke salgın hastalıkla mücadele ederken çok daha yaşamsal bir sorun olarak duruyor önümüzde. Bugün eğer temiz suya erişiminiz yoksa yaşam da yok. Korkuyoruz!
Çok basit ve insani bir talebimiz var devletimizden: Köyün içme ve kullanma suyunu sağlayan kuyular, depo ve tüm diğer su altyapı tesisleri Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’den alınarak kamuya devredilsin.
Köye su temini, arada hiçbir özel şirket olmaksızın Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından sağlansın ve köyün su altyapısı sorunları acilen ve kalıcı olarak çözüme kavuşturulsun.”
Ne Olmuştu?
Özelleştirilen Yeniköy-Kemerköy termik santralları ve kömür madenleri 2014’te IC İÇTAŞ ve LİMAK tarafından alınmıştı.
Devlet Su İşleri (DSİ) kontrolündeki 15 su kuyusu önce santralı işleten ve devletin bir iştiraki olan Elektrik Üretim A.Ş’ye, özelleştirme sonrasında da santralı alan firmanın kullanımına tahsis edilmişti.
Köylüler sık sık sularının kesildiğini belirterek isyan etmiş, suyun termik santralın içindeki büyükçe bir depoya aktarıldığını söylemişti.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…