;
Politika

İkizköylüler Akbelen Ormanı’nda Girdi: Jandarma Müdahale Etti, Bir Direnişçi Gözaltında

Akbelen

İkizköylüler, tüm engellemelere rağmen Akbelen Ormanı’na girdi. Bir grup yurttaş, kesim ekiplerinin ilerlemesini araçların önüne oturarak durdururken, bir başka grup ise “kalan ağaçlara sarılmaya gidiyoruz” diyerek ormana girdi. Bir kişi gözaltına alınırken, ormanda kesim devam ediyor.

Sabah saat 5 sularında 4 direnişçi Akbelen Ormanı’na girdi ve kesim ekiplerinin ilerlemesini, araçlarının önüne oturarak engelledi. Kesim ekiplerine, “Ormanı katlettiniz. İzniniz yok. Ormanı sadece Orman Genel Müdürlüğü kesebilir, şirket kesemez” diyerek seslenen direnişçiler kesim ekiplerinin araçlarını üstlerine sürdüğünü söyledi: “Katliamın gerçekleştiği bölgeyi keşfetmek için ormana girdiğimizde üç tane şirket arabası, içerisinde kesim işçileri ve testerelerle bölgeye geldiler. Biz de önlerinde oturma eylemi yaparak araçların ormanda ilerleyerek daha fazla katliama neden olmasını engellemeye çalıştık. Araçları üstümüze sürdüler. Resmen canımıza kast ettiler. Ancak kalkmadık ve üç şirket arabası kaçmak zorunda kaldı. Ormanın kurtarabildiğimiz tek ağacı bile kalsa, savunmaya devam edeceğiz. Anayasal hakkımızı sonuna kadar kullanacağız.”

Polis ise, alanın jandarma bölgesi olmasına karşın, kesim ekibinin aracının ilerlemesini engelleyen grup hakkında işlem yaptı.

Direnişçilerden Deniz Gümüşel gözaltına alınarak Milas Karakolu’na götürüldü. Gümüşel’in avukatı Arman Atılgan müvekkili hakkında uzun süre bilgi alamadı.

Ormana giren ikinci grup ise, jandarmanın “zor kullanmak zorunda kalacağız” tehdidine rağmen diğer direnişçilere destek olmak ve kesimi durdurmak adına ormanın derinliklerine ilerledi. “Zoru bize karşı değil, işgacilere karşı kullanın” diyen İkizköylüler, Anayasa’nın 169. Maddesine atıf yaptılar: “Devlet ormanları hiçbir şekilde eksiltilemez. Ormanları koruma görevimizi yerine getiriyoruz. Ormanları korumaktan başka derdimiz yok. Kaç gündür yüzlerce, binlerce ağaç kesildi. Bu şirketi korumayın, yapmayın.” Jandarma ise İkizköylülere kulak asmadı ve ormandaki yürüyüşü engellemeye çalıştı.

Orman alanında kesimin boyutunun vahşiliği karşısında İkizköylüler ağıtlar yaktı ve ağaçlara sarılarak sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi. Polis ve jandarma ekipleri gruba müdahale ederek, ağaçlara sarılan yaşam savunucularını zorla ormandan çıkardı.

Sabah saatlerinde İkizköylülerin engellediği ağaç kesimi, jandarma ve polisin yaşam savunucularına müdahalelerinin ardından tekrar başladı. İkizköylülerin nöbet alanına CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan ve Yeşil Sol Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın ve Mersin Milletvekili Perihan Koca da geldi.