Ekonomi

IEA: Yenilenebilirden Üretilen Elektrik Bu Yıl Geçen Yıla Göre Yüzde 7 Büyüyecek

IEA’nın son raporuna göre, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik bu yıl geçen yıla göre %7 büyüyecek. Kömürden elektrik üretimi %5 ile bugüne kadarki en büyük düşüşünü yaşayacak ve 2012’deki seviyelerine geri dönecek.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) bu yıl ilk kez yayımladığı Elektrik Piyasası Raporu’na göre, COVID-19’un yayılmasını önlemek için uygulanan kısıtlamalar bu yıl sonu itibarıyla ekonomik büyümede %4,4 gerilemeye neden olacak.

AA’nın haberine göre ekonomik büyümenin en önemli parametrelerinden olan elektrik talebinde de COVID-19 nedeniyle azalma görülecek. Bu kapsamda, bu yıl küresel elektrik talebi geçen yıla göre %2 azalarak son 50 yıldaki en büyük şoku yaşayacak.

Salgının ekonomi ve elektrik talebine etkisi, 2009’daki finansal krizin etkilerinden daha derin olacak. 2009’daki finansal krizi sonrasında ekonomi %0,1 gerilerken, elektrik talebi de bu dönemde %0,6 düşmüştü.

Elektrik talebindeki en büyük düşüş %4 ile Avrupa’da görülecek. İtalya, Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya’daki karantina uygulamaları kıtadaki elektrik düşüşünde etkin rol oynayacak. Dünya elektrik talebinin %48’ini oluşturan Asya Pasifik bölgesinin elektrik talebi ise Çin’in elektrik talebindeki %2 büyümeye bağlı olarak yatay seyredecek.

Küresel elektrik tüketiminin %28’ini tek başına oluşturan Çin, bu yıl elektrik talebi artan tek ülke olacak. ABD’nin bu dönemdeki elektrik talebi ise %3,6 ve Rusya’nın %3 azalacak.

Dünya nüfusunun altıda birini oluşturan Afrika’nın elektrik talebinde bu yıl geçen yıla göre %2 düşüş beklenirken, Orta Doğu’nun elektrik talebinde belirgin bir fark görülmeyecek.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik bu yıl geçen yıla göre %7 büyüyecek.

Kömürden elektrik üretimi %5 ile bugüne kadarki en büyük düşüşünü yaşayacak ve 2012’deki seviyelerine geri dönecek. Nükleerden elektrik üretimi söz konusu dönemde %4, doğalgazdan üretimi ise %2 azalacak.

Bu kaynakların elektrik üretimindeki azalma karbon emisyonlarının da bu yıl %5 düşmesini sağlayacak.

Küresel ekonominin 2021’de toparlanmaya başlamasıyla elektrik talebi de %3 büyüme gösterecek. Talepteki büyümede Çin ve Hindistan başta olmak üzere gelişen ekonomiler etkili olacak.

Bu yıl yüzde 28 seviyesinde bulunan yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payı 2021’de %29’a yükselecek. Kömürden elektrik üretimi bu yıl düşüşe geçse de gelecek yıl yaklaşık %3 artacak.

Nükleerden elektrik üretimi ise Fransa ve Japonya’daki toparlanmayla Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yeni kapasitelerin devreye girmesiyle gelecek yıl %2,5 artış gösterecek. Gelişen ekonomilerde fosil kaynaklardan üretimin artmasıyla elektrik sektöründen kaynaklanan emisyonlar 2021’de %2 artacak.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025