IEA’nın son raporuna göre, rekor seviyedeki yenilenebilir enerji kapasitesine rağmen 2050 net sıfır hedefi için daha fazlası yapılmalı.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından Çarşamba günü yayımlanan bir rapora göre, yenilenebilir enerji 2026 yılına kadar dünyadaki elektrik kapasitesindeki artışın yaklaşık %95’ini oluşturacak. Tahminlere göre bu artışın yarısından fazlasını güneş enerjisinden gelecek.
Bu dönüm noktası, güneş panelleri ve rüzgar türbinleri yapımında kullanılan malzemelerin artan maliyetlerine rağmen geldi.
Paris merkezli enerji gözlemcisi, yıllık Yenilenebilir Enerji Piyasası Raporunda, bu yıl yeni yenilenebilir enerji kapasitesinin 2021’de art arda ikinci kez tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseleceğini söyledi.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol, “Bu yılki 290 gigawattlık rekor yenilenebilir elektrik ilavesi, yeni bir küresel enerji ekonomisinin ortaya çıktığının bir başka işaretidir. Bugün gördüğümüz yüksek emtia ve enerji fiyatları, yenilenebilir endüstri için yeni zorluklar yaratıyor, ancak artan fosil yakıt fiyatları aynı zamanda yenilenebilir enerjileri daha da rekabetçi kılıyor” dedi.
IEA, 2026 yılına kadar yenilenebilir elektrik kapasitesinin, fosil yakıtların ve nükleer enerjinin toplam küresel güç kapasitesine eşit olacağını da sözlerine ekledi.
IEA, geçen ay Glasgow’daki COP26 konferansında verilen taahhütlerle geliştirilen daha sağlam hükümet politikaları ve iklim hedeflerinin artışları yönlendirdiğini, ancak yenilenebilir enerji büyüme hızının sıcaklık artışlarını sınırlamak için hızlandırılması gerektiğini söyledi.
Çin, yeni kapasitede dünyaya öncülük ediyor ve kendi rüzgar ve güneş enerjisi altyapısı hedeflerinden dört yıl ileride.
Yine de IEA, önümüzdeki beş yıl içinde, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon elde etmek için yıllık ortalama güneş ve rüzgar kapasitesi ilavelerinin kurumun mevcut tahminlerinin neredeyse iki katına çıkması ve biyoyakıtlar için ise yıllık talep büyümesinin dört katına çıkması gerektiği konusunda uyardı.
IEA, “2050 yılına kadar yenilenebilir enerjiyi net sıfırla yoluna koymak için hükümetlerin yalnızca mevcut politika ve uygulama zorluklarını ele alması değil, aynı zamanda tüm yenilenebilir enerji kullanımları için hedeflerini artırması gerekiyor” dedi.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…