Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) “Yenilenebilirler 2022” isimli yeni raporunda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yaşanan enerji güvenliği endişeleri nedeniyle küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin önümüzdeki beş yıl içinde iki katına çıkacağını ortaya koydu.
IEA’nın yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin yıllık raporuna göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2027’ye kadar 2 bin 400 gigavat artarak 5 bin 650 gigavata ulaşması bekleniyor. 2 bin 400 gigawat Çin’in tüm enerji kapasitesine eşit.
Mevcut artış, bir yıl önce tahmin edilen büyüme miktarından %30 daha fazla. Bu yıl küresel bir enerji krizinden kaynaklanan yüksek gaz ve elektrik fiyatları, yenilenebilir enerji teknolojilerini daha cazip hale getirdi.
Yenilenebilir enerjideki büyüme aynı zamanda ABD, Çin, AB ve Hindistan’ın yenilenebilir enerji dağıtımını önceden planlanandan daha hızlı desteklemek için politikalar ve piyasa reformları uygulaması tarafından da yönlendiriliyor.
Öngörülen 2 bin 400 gigavatlık artışın 1070 gigavatını Çin, 280 gigavatını ABD, 425 gigavatını Avrupa ve 145 gigavatını Hindistan’ın devreye alacağı hesaplanıyor.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol, “Yenilenebilir kaynaklar hızla genişliyordu, ancak ülkeler enerji güvenliği avantajlarından yararlanmaya çalışırken, küresel enerji krizi onları daha da hızlı büyümenin olağanüstü yeni bir aşamasına itti” dedi.
“Dünya, önceki 20 yılda yaptığı gibi önümüzdeki beş yıl içinde yenilenebilir enerji kapasitesini güçlendirmeye hazırlanıyor” diye ekledi.
Rapora göre yenilenebilir enerji kaynakları, önümüzdeki beş yıl içinde küresel elektrik büyümesinin %90’ından fazlasını oluşturacak ve 2025’in başlarında kömürü geride bırakarak en büyük küresel elektrik kaynağı haline gelecek.
Güneş enerjisinde fotovoltaik kapasite, 2027 yılına kadar neredeyse üç katına çıkarak dünyadaki en büyük güç kaynağı olacak, rüzgar kapasitesi ise neredeyse iki katına çıkacak.
Raporda, biyoyakıt talebinin de 2027 yılına kadar %22 artması bekleniyor.
IEA’nın raporundaki Türkiye’ye ilişkin bulgulara göre, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin %64 artışla 2027 itibarıyla toplamda 90 gigavata ulaşması bekleniyor. Toplam kapasite artışında %49 ile güneş enerjisi başı çekerken, rüzgar enerjisinin bu artışın %24’ünü oluşturacağı öngörülüyor.
Türkiye’nin, bu büyümeyle 2027 itibarıyla Çin, ABD, Hindistan, Almanya, Brezilya, İspanya, Japonya, Avustralya ve Birleşik Krallık’ın ardından dünyada en yüksek yenilenebilir enerji kapasitesine sahip ülkeler arasında 10’uncu sıraya yükselmesi bekleniyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…