Ekonomi

IEA: Pandemi Öncesi Emisyon Seviyelerine Dönmek Felaketle Sonuçlanabilir

9 Temmuz’da gerçekleşecek IEA zirvesi bu yılki iklim krizinin tartışılacağı tek büyük toplantı olacak. Zirveye ABD’nin yanı sıra Çin, Hindistan ve AB’de katılıyor.

ABD, bu yıl iklim acil durumu konusundaki tek büyük uluslararası zirvede, koronavirüs krizinden küresel bir yeşil iyileşme planının formüle edilmesi için Çin, Hindistan ve AB gibi diğer büyük güçlerle bir araya gelecek.

Yeşil iyileşme fikri, seragazı emisyonlarının pandemi öncesi seviyelerinden yukarı çıkmasını önlemeyi amaçlıyor ancak çok az sayıda hükümet taahhütte bulundu. Önümüzdeki birkaç ayda da taahhütte bulunmazlarsa, koronavirüs ekonomik iyileşme planları iklimsel çöküşe neden olacak yüksek karbon emisyonlarını içerecek.

Gelecek hafta, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) dünyanın en büyük ekonomileri ve gelişmekte olan ülkeler için küresel emisyonlarının %80’ini kapsayan bir çevrimiçi zirveye ev sahipliği yapacak. Zirve, pandemide kaybedilenlerin yerine dünya çapında on milyonlarca “yapılmaya hazır” yeşil iş yaratmayı ve yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve diğer emisyon azaltma projelerini artırma planlarını ortaya koymayı hedefliyor.

ABD Enerji Bakanlığı’ndan Dan Brouillette, Çin’in Enerji Bakanı Zhang Jianhua, Avrupa Komisyonu’ndan Frans Timmermans ve önümüzdeki yıla ertelenen COP26’nın Başkanı Alok Sharma katılacak.

Hükümetler, ABD gibi, iklim krizi hakkında şüpheci olsalar bile yeşil iyileşme planlarını imzalayabilecek. IEA Başkanı Fatih Birol, “Hükümetler iklim değişikliğini bir öncelik olarak görmeseler bile, sürdürülebilir kalkınma planımızı sadece istihdam yaratmak ve ekonomik büyüme sağlamak için uygulamaya devam etmeliler. Örneğin binaların yenilenmesi” dedi.

Birol, emisyonların ekonomik durgunlukta keskin bir şekilde düştüğünü belirtirken, hükümetlerin kömür santrallarına yatırım yapması ve verimsiz binalar inşa etmesi gibi faaliyetleri nedeniyle emisyonların hızlı bir şekilde eskisinden çok daha yüksek seviyelere ulaştığı 2008 mali krizinden sonraki ekonomik toparlanmanın tekrarlanmasından korktuğunu ifade etti.

Birol, “Geri sıçramayı durdurmak için emisyonları yapısal bir şekilde düşürmeliyiz” dedi. Bu, binaları daha az enerji kullanacak şekilde yenileyerek, şu an fosil yakıtlardan daha düşük maliyetle güç üreten rüzgar çiftlikleri ve güneş santralları inşa ederek, geniş bant ve diğer telekomünikasyon ağları ve elektrikli araçlar için altyapı oluşturarak yapılabilir.

Araştırmalar, yeşil bir iyileşme planının, hem kısa hem de uzun vadede, alıştığımız iş yapma modeline göre daha fazla iş ve daha fazla yatırım getirisi yaratacağını ortaya koymuştu.

9 Temmuz’daki IEA zirvesi, hükümetlerin bu yılki iklim krizini tartışacağı tek büyük toplantı olacak, çünkü COP26 zirvesi pandemi nedeniyle gelecek yıla ertelendi. ABD’nin katılımı ise çok önemli, çünkü Beyaz Saray, başkanlık seçiminden sonraki gün, 4 Kasım itibarıyla Paris Anlaşması’ndan çekiliyor.

Hükümetler, birçoğunun yaptığı gibi, ekonomilerini yeniden başlatmak için yüksek karbonlu altyapıya yatırım yaparsa, dünya 2 dereceden fazla ısınabilir ve bu felaket sonuçlar doğurabilir.

Birol Guardian’a verdiği röportajda “Şimdi ne tür bir enerji seçimi yapacağımız önümüzdeki on yılları da belirleyecek. Enerji ve iklim değişikliği için çok kritik bir zamandan bahsediyoruz. 2008 gibi bir toparlanma yaşarsak, iklim hedeflerimize ulaşma şansımız, eğer varsa, çok daha az olacak” dedi.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024