Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrol ve doğalgazların neden olduğu metan gazı emisyonlarının izinin sürülmesini sağlayan yeni bir çevrimiçi aracı tanıttı.
HABER: Gülce DEMİRER
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) geçtiğimiz günlerde piyasaya sürdüğü “metan takip aracı” 70’den fazla ülkede sekiz sektörü kapsayan metan gazı emisyonlarının küresel ölçekteki en kapsamlı çerçevesinin takip edilebilmesini sağlıyor.
Bu yeni cihaz, IEA’nın mevcut petrol ve doğalgazların neden olduğu metan gazı emisyonlarında en güncel hesaplamalarını, en iyi verileri kullanarak sunuyor. Mevcut teknoloji ile aynı zamanda mümkün olan azaltımları da gösteriyor. IEA analizleri, doğalgaz ve petrol sektörlerindeki küresel metan gazı emisyonlarının neredeyse yarı yarıya ve sıfır maliyet ile azaltılabileceğini vurguluyor.
Atmosferdeki metan gazı konsantrasyonu, sanayi öncesi seviyelerin yaklaşık olarak iki buçuk katı seviyesinde bulunuyor ve giderek artmaya devam ediyor. Seviyelerdeki bu artış, metan gazının güçlü bir seragazı olması sebebiyle, küresel ısınma için büyük bir sorun teşkil ediyor. Enerji sektörü, insan kaynaklı metan gazı emisyonlarında en büyük paya sahip sektörlerin başında geliyor.
IEA projeksiyonları, petrol ve özellikle doğalgazın, gelecek yıllardaki uluslararası iklim hedefleriyle uyumlu ve güçlü dekarbonizasyon senaryolarında önemli bir rol oynayacağını gösteriyor. Tedarik zincirlerinde metan gazı emisyonlarını en az indirme çabalarını artırmak, verimlilik artışı ve temiz enerji teknolojilerinin yayılmasıyla birlikte karbondioksit azaltımının temel bir tamamlayıcısı olarak görülüyor.
IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, “Petrol ve doğalgaz sektörünün önünde açık bir hedef var. Metan gazı emisyonlarının %50’sini engelleyebilirler. Bunu uygulamaları, dünya çapındaki mevcut otomobillerin yarısından fazlasını birdenbire ortadan kaldırmakla, uzun dönemde iklim için eşit derece fayda sağlayacaktır” dedi.
Doğalgaz, 2018’deki küresel enerji talebindeki artışın neredeyse yarısından sorumluydu ve bu artışın %70’i, doğalgaz talebinin kömürün aleyhine yükseldiği, ABD ve Çin’den geliyordu.
IEA tarafından, metan takip cihazı ile birlikte yayımlanan Günümüz Enerji Geçişlerinde Doğalgazın Rolü adlı araştırmada ücretler ve düzenlemeler destekleyici ise, mevcut altyapı kullanılarak doğalgaza geçiş ile fazladan 1,2 milyar ton karbondioksit azaltımının mümkün olduğu belirtiliyor. Bu, küresel karbondioksit emisyonlarını 2013’teki seviyelerine indirmek anlamına geliyor.
IEA, karbondioksit ve metan gazı emisyonları hesaba katıldığında, kömürden doğalgaza geçişin mevcut elektrik üretimindeki emisyonları %50 oranında; ısınmada ise %33 oranında azaltılabileceğini belirtiyor.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…