Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Kömür 2024 raporuna göre, küresel salgın döneminde hızla düşüş gösteren kömür tüketimi güçlü bir toparlanma sürecine girdi. Küresel kömür kullanımının bu yıl 8,77 milyar tona yükselerek rekor kıracağı tahmin ediliyor.
Kömür fiyatları halihazırda 2017-2019 dönemi ortalamasının %50 üzerinde seyrederken, dünyadaki kömür üretiminin de bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması bekleniyor.
Uluslararası kömür ticaretinin de bu yıl 1,55 milyar tonla rekor kıracağı hesaplanıyor. Öte yandan, yenilenebilir enerji kapasitesinin güçlü şekilde büyümeye devam etmesi ve elektrik üretimindeki payının artmasına bağlı olarak, dünyadaki kömür talebinin 2027’ye kadar söz konusu rekor seviyeye yakın seyredeceği öngörülüyor.
2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşma ve Paris Anlaşması’na uygun şekilde küresel ısınmayı sınırlama yolunda ilerlemek için kömür kullanımının bu on yılda keskin bir şekilde düşmesi gerekiyor.
Çin, dünyanın en büyük kömür tüketicisi olarak önemini korurken, Çin’in elektrik üretiminde kaynak çeşitliliğine devam etmesinin küresel kömür tüketimindeki artışın sınırlandırılmasına katkı sağlaması bekleniyor.
Gelişmiş ekonomilerin çoğunda zirveyi gören kömür kullanımının 2027’ye kadar azalmaya devam edeceği tahmin ediliyor. Kömür talebindeki düşüşün hızı ise güçlü politikaların yürürlüğe girmesine, ABD ve Kanada’daki gaz da dahil olmak üzere alternatif enerji kaynaklarındaki büyümeye bağlı olacak.
IEA Enerji Piyasaları ve Güvenliği Direktörü Keisuke Sadamori, rapora ilişkin değerlendirmesinde, temiz enerji teknolojilerinin hızla yaygınlaştığını belirtti.
Bu durumun dünyadaki kömür kullanımının üçte ikisini oluşturan elektrik sektörünü yeniden şekillendirdiğini dile getiren Sadamori, “Sonuç olarak, analizlerimiz, elektrik tüketimi keskin bir şekilde artsa bile 2027’ye kadar küresel kömür talebinin durağanlaşacağını gösteriyor. Ancak, özellikle dünyanın en büyük kömür tüketicisi olan Çin’deki hava durumu faktörleri, kömür talebinin kısa vadeli eğilimleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır. Elektrik talebinin artış hızı da orta vadede çok önemli olacak” ifadelerini kullandı.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…