;
Ekonomi

IEA: Küresel Elektrik Talebindeki Artışın Neredeyse Tamamı Gelişmekte Olan Ülkelerden Gelecek

elektrik talebi

IEA’nın yeni raporuna göre, küresel elektrik talebinin 2027’ye kadar yıllık ortalama %4 büyümesi beklenirken, bu artışın %85’inin gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanacağı düşünülüyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan “Elektrik 2025” raporuna göre, küresel elektrik talebinin 2027’ye kadar yıllık ortalama %4 büyümesi bekleniyor. Bu artışın %85’inin gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanacağı öngörülüyor. Özellikle sanayi üretiminde elektriğin daha yoğun kullanımı, ulaşım sektöründeki dönüşüm ve veri merkezlerinin yaygınlaşması, bu talep artışında belirleyici faktörler arasında yer alıyor.

Küresel elektrik tüketimindeki büyümenin büyük bölümü, gelişmekte olan ekonomilerde hissedilecek. Özellikle Çin, elektrik talebinin hızla arttığı ülkelerin başında geliyor. 2024 yılında %7’lik bir yükseliş gösteren Çin’in elektrik tüketiminin, 2027’ye kadar yıllık ortalama %6 büyümesi bekleniyor. Bu artışa sanayi üretimi öncülük ederken, elektrikli araçlar, veri merkezleri ve 5G altyapısındaki gelişmeler de etkili oluyor.

ABD’de ise önümüzdeki üç yıl içinde, ülkenin mevcut elektrik tüketimine Kaliforniya’nın yıllık tüketimine eşdeğer miktarda ek talep eklenmesi bekleniyor. Avrupa Birliği’nde ise enerji krizinin etkileri nedeniyle elektrik tüketiminin 2027’de ancak 2021 seviyelerine geri dönmesi öngörülüyor.

IEA raporuna göre, küresel elektrik talebindeki bu hızlı artışı karşılamak için yenilenebilir enerji kaynaklarının büyümesi kritik rol oynayacak. Güneş enerjisinin 2027’ye kadar küresel elektrik talebindeki büyümenin yaklaşık yarısını karşılaması beklenirken, Çin, ABD ve Hindistan gibi ülkelerde güneş enerjisinin yıllık elektrik üretimindeki payının %10’a ulaşması öngörülüyor.

Raporda ayrıca, iklim değişikliğine bağlı aşırı hava olaylarının küresel elektrik sistemleri üzerindeki baskıyı artırdığına dikkat çekiliyor. ABD’de fırtınalar, Brezilya ve Avustralya’daki aşırı hava koşulları, Ekvador, Kolombiya ve Meksika’da hidroelektrik üretimini düşüren kuraklıklar, enerji arzında kırılganlıklara neden oluyor.

IEA Enerji Piyasaları ve Güvenliği Direktörü Keisuke Sadamori, raporla ilgili değerlendirmesinde, küresel elektrik talebindeki hızlı büyümenin enerji sistemlerindeki dönüşümün bir işareti olduğunu belirterek, “Dünya, yeni bir ‘Elektrik Çağı’na girerken, hükümetler güvenli, sürdürülebilir ve uygun fiyatlı elektrik arzını sağlamak için stratejilerini gözden geçirmek zorunda.” açıklamasını yapıyor.