Ekonomi

IEA: Kritik Mineral Arzı 2030’a Kadar Talebe Yaklaşabilir

IEA, tüm projelerin planlandığı gibi gitmesi koşuluyla, enerji geçişi için kritik öneme sahip mineral arzının, yatırımlardaki artışın ardından 2030’a kadar iklim taahhütlerini desteklemek için gereken seviyelere yaklaşabileceğini söyledi.

Danışmanlar ve analistler, elektrikli araçlarda, rüzgar türbinlerinde ve diğer temiz enerji teknolojilerinde kullanılan lityum ve kobalt gibi önemli minerallere yönelik artan talep nedeniyle yaklaşan kıtlık konusunda uyarıda bulundular.

Ancak Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA), kritik mineral üretimine yapılan yatırımın 2021’de %20 artmasının, geçen yıl ise %30 artarak 41 milyar dolara ulaşmasının ardından bu tablonun daha parlak göründüğünü söyledi.

Temel pil mineral lityumunda, IEA 2030 yılına kadar arzın 420 bin metrik tona ulaşacağını tahmin ediyor. Bu, net sıfır için gereken 702 bin tonun altında bir rakam ancak hükümetlerin daha yakın zamanlı taahhütlerine ulaşması adına gereken 443 bin tona da oldukça yakın.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, Reuters’e verdiği röportajda, “Güzel haberler verebildiğimiz için mutluyuz. Bu, piyasaların temiz enerjiye geçişin çok hızlı ilerlediği gerçeğine inandığının kanıtı” dedi.

IEA, kritik mineral ​​firmalarının 2022’de bir önceki yıla göre %160 artışla 1,6 milyar dolarlık rekor bir gelir elde ettiğini söyledi.

Çalışma, lityum tüketiminde üç kat artış ve kobalt için %70’lik bir artış da dahil olmak üzere kritik minerallere olan talebin son beş yılda arttığını ve toplam kritik mineral pazarının şu anda 320 milyar dolar değerinde olduğunu ortaya koydu.

Tedarik tablosu iyileşirken, Paris merkezli enerji gözlemcisi projelerdeki gecikmelerin ve maliyet aşımlarının iyimser senaryo için risk oluşturduğu konusunda uyardı.

IEA; Çin, Endonezya ve Kongo gibi birçok mineralin üretimi üzerinde sıkı kontrole sahip olan kilit ülkeleri çeşitlendirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

IEA, madencilik şirketlerinin emisyonlarını ve su kullanımını azaltmak için daha fazla ilerleme kaydetmesi gerektiğini söyledi.

IEA, en iyi 20 madencinin 2020’de olduğu gibi 2021’de bir kg mineral başına 0,18 kg CO2 saldığını, 2019’da 5,4 metreküp olan su kullanımının 2021’de 7,9 metreküpe çıktığını söyledi.

Paylaş

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024