Ekonomi

IEA: “Korumacı Adımlar Temiz Enerjideki Büyümeyi Yavaşlatabilir”

Temiz enerjiye olan yatırımların, ülkelerin ekonomik ve sanayi stratejilerinde merkezi bir yer tuttuğunu vurgulayan IEA Başkanı Birol, “Bazı ülkelerin temiz enerji teknolojilerinde pazar payını artırma çabası, ek vergiler gibi korumacı adımları da beraberinde getirebilir. Bu da temiz enerjideki büyümeyi önümüzdeki 3-4 yıl içinde yavaşlatabilir” dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen 55. Yıllık Toplantıları kapsamında temiz enerji politikaları ve küresel enerji sektörüne ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Birol, dünyada güneş ve rüzgar enerjisi, elektrikli araçlar ve bataryalar gibi temiz enerji teknolojilerinin hızla yaygınlaştığını, bu gelişmenin iklim değişikliğiyle mücadeleden çok daha öteye geçtiğini ifade etti.

Temiz enerjiye olan yatırımların, ülkelerin ekonomik ve sanayi stratejilerinde merkezi bir yer tuttuğunu vurgulayan Birol, “Temiz enerjinin yarının sanayisi olduğunu artık herkes biliyor. Ancak bazı ülkelerin bu teknolojilerde pazar payını artırma çabası, ek vergiler gibi korumacı adımları da beraberinde getirebilir. Bu da temiz enerjideki büyümeyi önümüzdeki 3-4 yıl içinde yavaşlatabilir” dedi.

Birol, özellikle güneş enerjisi ve elektrikli araç teknolojilerindeki maliyetlerin hızla düştüğünü belirterek, “Güneş enerjisi şu anda dünyanın birçok yerinde en ucuz santral türü. Çin’de elektrikli araçların fiyatı artık neredeyse benzinli araçlarla aynı seviyeye ulaştı” ifadelerini kullandı.

Fatih Birol, Avrupa Birliği’nin (AB) Sınırda Karbon Vergisi uygulamasına olan kararlılığına da dikkat çekerek, Türkiye’nin bu sürece hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Birol, “Türkiye’nin ticaretinin yaklaşık %50’si AB ile. 2026 itibarıyla AB, Türkiye’nin ihracatındaki karbon ayak izini sıkı şekilde inceleyecek. Bu nedenle hem hükümetin hem de ihracatçıların şimdiden önlem alması gerekiyor” dedi.

Kritik Minerallerin Önemi Artıyor

Temiz enerji dönüşümünde kritik minerallerin önemine de değinen Birol, elektrikli araçlar, rüzgar türbinleri ve batarya teknolojilerinde bakır ve lityum gibi madenlere olan talebin arttığını belirtti.

Birol, “Büyük maden şirketleri kömürden bakır ve lityum gibi minerallere yöneliyor. Bugün petrol neyse, yarın bakır buna benzer bir önem taşıyacak. Türkiye bu konuda tecrübeli bir ülke ve kritik mineraller alanında daha fazla rol alabilir” dedi.

Birol, temiz enerji teknolojilerinde lider konumda olan Çin’in küresel enerji talebi açısından belirleyici olduğunu ifade ederek, “Geçmişte dünya gaz ve petrol tüketimindeki büyümenin büyük kısmı Çin’den kaynaklandı. Ancak Çin ekonomisindeki yavaşlama, enerji piyasalarını etkileyebilir. Buna rağmen Çin’in temiz enerji teknolojilerinde ve batarya sektöründe liderliğini sürdüreceğini düşünüyorum” dedi.

Önceki Haberler

BM Genel Sekreteri Guterres: “Fosil Yakıt Çağının Sonu Kaçınılmaz”

António Guterres, Donald Trump'ın ABD'yi Paris Anlaşması’ndan çekmesinden günler sonra Davos'ta liderlere ve iş dünyasına…

23 Ocak 2025

AB’de Güneşten Elektrik Üretimi Kömürü İlk Kez Geçti!

Güneş enerjisi 2024'te AB'de üretilen elektriğin %11'ini karşılarken, kömürün payı ise %10’un altına geriledi. Londra…

23 Ocak 2025

Trump Açık Deniz Rüzgar Projelerini Askıya Aldı

Beyaz Saray'dan yapılan bir basın açıklamasında, Trump'ın çevresel ve ekonomik bir incelemeye kadar ABD'nin dış…

23 Ocak 2025

ABD’nin İkinci Kez Paris Anlaşması’ndan Çıkmasının Etkileri Sert Olabilir

ABD başkanlığına yeniden seçilen Donald Trump, ayağının tozuyla iklim hedefleri ve iklim finansmanı gibi başlıklarda…

22 Ocak 2025

Donald Trump Fosil Yakıt Üretimini Artıracak Planı Devreye Alıyor

ABD’de Başkanlık koltuğuna yeniden oturan Donald Trump, fosil yakıt üretimini artırmayı amaçlayan ulusal enerji acil…

22 Ocak 2025

Dünyanın Paris Anlaşması’na İhtiyacı Var

Dünya Meteoroloji Örgütü Sözcüsü Clare Nullis, 2024'ün en sıcak yıl olarak kayıtlara geçtiğini hatırlatırken, dünyanın…

22 Ocak 2025