Geçtiğimiz hafta, Londra’daki bir toplantıda konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, “karbon tutma teknolojisine sahip olmayan yeni santralları dışarıda bırakan, mevcut santralları ise erkenden emekli eden yeni NDC’leri (Ulusal Katkı Beyanları) görmekten” çok mutlu olacağını söyledi.
2021 yılında, COP26 BM iklim zirvesinde kabul edilen Glasgow İklim Paktı, ülkelere ilk kez “karbon tutma teknolojisine sahip olmayan kömür enerjisinde aşamalı azaltım” çağrısında bulunmuştu.
Birol, yeni kömürlü termik santral inşa etme iştahının sonlanma sürecinde olmasına rağmen bazı ülkelerin buna devam ettiğini aktardı. IEA Başkanı Çin’in 50 gigawatt’lık (GW) yeni kömür santrali inşa etme planlarına dikkat çekti.
Birol, Asya’daki özellikle yeni kömür santralların kapatılmasının daha zor olduğunu çünkü bunları inşa eden ve işleten şirketlerin para kaybedeceğini belirtti. Mevcut kömür santralların kapatılmasıyla 1 trilyon dolarlık bir bütçe açığının ortaya çıkacağını ifade eden Birol, “bedeli kim ödeyecek?” diye sordu ve bunu “önemli bir konu” olarak nitelendirdi.
Birol, zengin ülkeler ile Güney Afrika ve Endonezya gibi kömüre dayalı gelişen ekonomiler arasında sorunun çözümüne yardımcı olmak amacıyla kurulan “Adil Enerji Geçiş Ortaklıkları” projesine övgüde bulundu. Kendisi, hangi ülkeler olduğunu belirtmeden, “Asya’da benim görüşüme göre kömür santrallarını daha erken devre dışı bırakabilecek ülkeler var” diye ekledi.
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…