Politika

IEA Kömürde Aşamalı Azaltım Hedefleyen İklim Planları Çağrısında Bulundu

IEA Başkanı, hükümetlerin gelecek yılın başında hazırlayacakları iklim planlarında yeni kömürle çalışan elektrik santralları inşa etmemeleri ve mevcut olanları da erken kapatmaları konusunda söz vermesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta, Londra’daki bir toplantıda konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, “karbon tutma teknolojisine sahip olmayan yeni santralları dışarıda bırakan, mevcut santralları ise erkenden emekli eden yeni NDC’leri (Ulusal Katkı Beyanları) görmekten” çok mutlu olacağını söyledi.

2021 yılında, COP26 BM iklim zirvesinde kabul edilen Glasgow İklim Paktı, ülkelere ilk kez “karbon tutma teknolojisine sahip olmayan kömür enerjisinde aşamalı azaltım” çağrısında bulunmuştu.

Birol, yeni kömürlü termik santral inşa etme iştahının sonlanma sürecinde olmasına rağmen bazı ülkelerin buna devam ettiğini aktardı. IEA Başkanı Çin’in 50 gigawatt’lık (GW) yeni kömür santrali inşa etme planlarına dikkat çekti.

Birol, Asya’daki özellikle yeni kömür santralların kapatılmasının daha zor olduğunu çünkü bunları inşa eden ve işleten şirketlerin para kaybedeceğini belirtti. Mevcut kömür santralların kapatılmasıyla 1 trilyon dolarlık bir bütçe açığının ortaya çıkacağını ifade eden Birol, “bedeli kim ödeyecek?” diye sordu ve bunu “önemli bir konu” olarak nitelendirdi.

Birol, zengin ülkeler ile Güney Afrika ve Endonezya gibi kömüre dayalı gelişen ekonomiler arasında sorunun çözümüne yardımcı olmak amacıyla kurulan “Adil Enerji Geçiş Ortaklıkları” projesine övgüde bulundu. Kendisi, hangi ülkeler olduğunu belirtmeden, “Asya’da benim görüşüme göre kömür santrallarını daha erken devre dışı bırakabilecek ülkeler var” diye ekledi.

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024