Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ilk kez, fosil yakıt tüketiminin 2030’dan önce zirveye ulaşacağını ve iklim politikalarının yürürlüğe girmesiyle birlikte kalıcı bir düşüşe geçeceğini öngördü.
Bununla birlikte, tahminlerdeki gerileme, dünyayı sıcaklık artışlarını sanayileşme öncesi seviyelere göre 1,5 derecede sınırlama yoluna sokacak kadar “güçlü değil”. Paris Anlaşması’nda kabul edilen sıcaklık sınırlandırması, iklim felaketinden kaçınmak için hayati önem taşıyor.
IEA’nın gelecek ay yayımlanacak enerji görünümü raporu, petrol, gaz ve kömürün mevcut iklim politikaları altında bu 10 yılda birçok kişinin beklediğinden daha erken bir zirveye ulaşma yolunda ilerlediğini gösterecek.
IEA Başkanı Fatih Birol, Salı günü Financial Times’ta yaptığı açıklamada, tahminlerin “dünyanın tarihi bir dönüm noktasının eşiğinde olduğunu” göstereceğini söyledi.
Birol şunları aktardı: “Üç fosil yakıtın zirve noktaları, daha temiz ve daha güvenli enerji sistemlerine geçişin hızlandığını ve iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınma çabalarının ilerleme kaydettiğini gösteren hoş bir manzara.”
Birol, fosil yakıtların beklenenden erken zirveye çıkmasının temel olarak güneş panelleri ve elektrikli araçlar da dahil olmak üzere temiz enerjideki büyümeden kaynaklandığını söyledi.
Ayrıca Çin ekonomisindeki enerji yoğun ağır sanayilerden uzaklaşan yapısal değişimlere ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Avrupa’nın gazdan hızla uzaklaşmasına da dikkat çekti.
Ancak Birol, öngörülen düşüşlerin “dünyayı küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlama yoluna sokacak kadar güçlü olmadığını” söyledi.
“Bu, hükümetlerin önemli ölçüde daha güçlü ve daha hızlı politika eylemini gerektirecek” diye ekledi.
Bu yılın başlarında Birol, büyük petrol üreticilerini, fosil yakıtlara olan talepte öngörülen düşüşe karşı “değişimin artan hızına dikkat etmeleri ve yatırım kararlarını ayarlamaları” konusunda uyarmıştı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…