Ekonomi

IEA: Enerji Verimliliği Yatırımları Enerjideki Yüksek Fiyatlar Nedeniyle Artıyor

IEA, enerji verimliliği yatırımlarının iklim değişikliği hedeflerini karşılamak için yeterli olmadığını belirtti.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Enerji Verimliliği 2022 isimli raporunu yayımladı. Çalışma, yüksek enerji fiyatları ve yakıt arzındaki kesintiler nedeniyle bu yıl enerji verimliliğine yönelik küresel ilerlemenin hızlandığını, ancak yine de iklim değişikliği hedeflerini karşılamak için yeterli olmadığını ortaya koydu.

Paris merkezli gözlemci, hükümetleri binalarda ve ulaşımda enerji verimliliğini artırma çabalarına öncelik vermeye çağırdı. IEA’ya göre, emisyonları azaltma ve artan sıcaklıkları dizginleme hedefi yalnızca yenilenebilir enerji inşa etmeye odaklanarak karşılanamaz.

IEA Başkanı Fatih Birol yaptığı açıklamada, “1970’lerin petrol şokları, hükümetlerin enerji verimliliği konusunda büyük adımlar atmasına yol açarken arabaların, ev aletlerinin ve binaların enerji verimliliğinde önemli gelişmeler sağlanmıştı” dedi.

“Bugünün enerji krizinin ortasında, enerji verimliliğine bir kez daha öncelik verildiğine dair işaretler görüyoruz” diye ekledi.

IEA’ya göre ön veriler, ısı pompaları ve bina yalıtımı gibi enerji verimliliğine yönelik küresel yatırımların bu yıl %16 artarak 560 milyar dolara ulaşacağını gösteriyor.

Yatırımlar, geçen yıla kıyasla bu yıl enerjinin %2 daha verimli kullanılmasına yol açtı. Bu oran son beş yılın neredeyse iki katı. Ancak IEA’nın 2050 net sıfır emisyon senaryosunu karşılamak için bu 10 yılda gerekli olduğunu söylediği yıllık ortalamaya hâlâ uzak.

IEA, binaları ısıtmak ve soğutmak için fosil yakıtlar yerine kullanılan ısı pompalarından yıl sonuna kadar yaklaşık 3 milyon adet satılacağını tahmin ediyor. Kurum, 2019’daki rakamlarla karşılaştırıldığında satışların iki katına çıktığını söyledi.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024