Bugün yayımlanan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, küresel enerji sektöründen kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının artışı 2019’da durdu.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) bugün (11.02.2020) yayımladığı son verilere göre ise 2019 yılında dünya ekonomisi % 2,9 oranında büyüdü ancak küresel emisyonlar 33 gigaton’da sabit kaldı. Bunun başlıca nedeni ise gelişmiş ülkelerdeki elektrik üretiminden kaynaklanan emisyonların azalması. IEA’ya göre bunun arkasında yatan nedenler ise; yenilenebilir kaynakların (esas olarak rüzgar ve güneş) genişleyen rolü, kömürden doğalgaza geçiş ve daha fazla nükleer enerji üretimi. Diğer faktörler arasında bazı ülkelerdeki daha ılıman hava ve bazı gelişmekte olan pazarlarda daha yavaş ekonomik büyüme bulunuyor.
IEA’nın İcra Direktörü Dr Fatih Birol, “2019’un küresel emisyonlarda kesin bir zirve noktası olarak hatırlandığından emin olmak için çok çalışmalıyız” dedi. Dr. Birol sözlerine şu şekilde devam etti: “Bunu yapmak için enerji teknolojilerimiz var ve hepsini kullanmak zorundayız. IEA, emisyonları azaltmaya odaklanan büyük bir koalisyon kuruyor. Koalisyon; hükümetleri, şirketleri, yatırımcıları ve iklim sorunuyla başa çıkma konusunda gerçek kararlılığa sahip olan herkesi kapsıyor.”
2019 yılında gelişmiş ekonomilerin emisyonlarında gerçekleşen gözle görülür azalma, başka yerlerde yaşanan devamlı büyümeyi dengeledi. 140 milyon tonluk (%2.9) düşüşle ülke bazındaki en büyük emisyon azalımı ABD’de kaydedildi. 2000 yılındaki zirvesinden sonra, günümüzde ABD’nin emisyonlarında neredeyse 1 milyar tonluk azalma yaşandı. Enerji sektöründeki küçülmelerden dolayı AB’deki emisyon miktarı da 2019 yılında 160 milyon ton (%5) azaldı. Elektrik üretiminde rüzgar enerjisi kömürü neredeyse yakalamışken, tarihte ilk kez doğalgaz kömürü geçti. Yakın zamanda nükleer reaktörlerin sayısının artırılmasıyla Japonya’nın emisyonları da 45 milyon ton (%4) azaldı. Bu, 2009’dan beri en hızlı azalma anlamına da geliyor. Dünyanın geri kalanındaki emisyonlar ise 2019 yılında 400 milyon tonluk artış gösterdi. Bu miktarın %80’i kömür yakıtlı elektrik üretimini artıran Asya ülkelerinden kaynaklandı.
Gelişmiş ekonomiler arasında enerji sektöründen kaynaklanan emisyonlar, bugüne oranla elektrik ihtiyacının üçte birine denk gelen 1980’ler seviyelerine inmiş durumda. Kömür yakıtlı elektrik üretimi gelişmiş ülkelerde neredeyse %15 oranında azaldı. Bu azalmanın başlıca sebepleri arasında yenilenebilirlerin artırılması, kömürden doğalgaza geçiş, nükleer enerjinin artırılması ve daha az elektrik ihtiyacı bulunuyor.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…