Bilim

IEA: CO2 Emisyonları 2023’te Rekor Seviyeye Ulaştı

IEA, küresel enerji kaynaklı karbondioksit emisyonlarının, kısmen kuraklığın hidroelektrik üretimini engellediği ülkelerde artan fosil yakıt kullanımının etkisiyle geçen yıl rekor seviyeye ulaştığını duyurdu.

Bilim insanları, küresel sıcaklıklardaki artışı sınırlandırma ve kontrolden çıkan iklim değişikliğini önleme hedeflerine ulaşılacaksa, önümüzdeki yıllarda özellikle fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan karbondioksit (CO2) emisyonlarında ciddi kesintilere ihtiyaç duyulacağının üzerinde ısrarla duruyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ise yeni bir raporunda “CO2 emisyonları, Paris Anlaşması’nda belirlenen küresel iklim hedeflerine ulaşmak için gerektiği gibi hızlı bir şekilde düşmek yerine yeni bir rekor seviyeye ulaştı” dedi.

IEA analizi, enerjiden kaynaklanan küresel emisyonların 2023’te 410 milyon ton veya %1,1 artarak 37,4 milyar tona yükseldiğini gösterdi.

Rüzgar, güneş ve elektrikli araçlar gibi temiz teknolojilerdeki küresel genişleme, 2022’de %1,3 olan emisyon artışının sınırlanmasına yardımcı oldu. Ancak IEA raporunda, Çin ekonomisinin yeniden canlanması, hidroelektrik üretimi düşük ülkelerde fosil yakıt kullanımının artması ve havacılık sektöründeki toparlanmanın genel bir artışa yol açtığı belirtildi.

Aşırı kuraklık nedeniyle kaybedilen hidroelektrik üretimi yerine atılan adımların, emisyon artışının yaklaşık %40’ından veya 170 milyon ton CO2’den sorumlu olduğu belirtildi. IEA’ya göre bu etki olmasaydı, küresel elektrik sektörünün emisyonları 2023’te düşecekti.

Rapora göre, ABD’de enerjiyle ilgili emisyonlar %4,1 oranında azaldı ve azalmanın büyük kısmı elektrik sektöründen geldi.

AB’de enerjiden kaynaklanan emisyonlar, yenilenebilir enerji üretimindeki artış ve hem kömür hem de gazdan enerji üretimindeki düşüş nedeniyle geçen yıl neredeyse %9 oranında azaldı.

Çin’de ise enerjiden kaynaklanan emisyonların %5,2 arttığı ve ülke COVID-19 ile ilişkili karantinalardan kurtuldukça enerji talebinin arttığı belirtildi. Ancak IEA, Çin’in 2023’te küresel güneş, rüzgar enerjisi ve elektrikli araç kapasitesinin yaklaşık %60’ına katkıda bulunduğunu belirtti.

Küresel ölçekte elektrikli araçlar, 2023 yılında beş yeni otomobil satışından birini oluşturdu. Toplamda 14 milyon elektrikli araç satılırken bu, 2022 seviyesine göre %35 artış anlamına geliyor.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024