Avrupa’nın en popüler tatil bölgelerinden İbiza, Minorka, Palma de Mallorka ve Formentere adalarının bulunduğu Balear Adaları, iklim değişikliği konusunda tarihi bir karar aldı. Balear bölgesi, bugün meclisten geçireceği İklim Değişikliği ve Enerji Geçiş Yasası ile 2050 yılına kadar tüm adaların %100 yenilenebilir enerjiye geçmesini amaçlıyor.
İbiza, Minorka, Palma de Mallorka ve Formentere adalarının bulunduğu Balear Adaları bölgesi, 2050 yılına kadar tüm adaların %100 yenilenebilir enerjiye geçmesini amaçlıyor. Bölgenin bugün (12 Şubat 2019) İklim Değişikliği ve Enerji Geçiş Yasası’nı meclisten geçirmesi bekleniyor.
Plan, elektrik üretiminin yanı sıra ulaşımda da önemli adımlar içeriyor. Bu çerçevede yasa, adalarda 2025 yılı itibari ile yeni dizel araçların, 2035 yılı itibari ile yeni benzinli araçların satışını yasaklıyor.
Yasanın diğer detayları şu şekilde sıralanabilir:
Bugün meclisten geçmesi beklenen karar ile ilgili konuşan Balear Adaları Başkanı Francina Armengol, Avrupa’nın Balear Adaları’ndan enerji dönüşümünde bir referans noktası olmasını istediğini, kendilerinin de bunu başaracaklarını ifade ederek şöyle devam ediyor: “Çevreyi korumanın aynı zamanda Balear Adaları’nda yaşayan herkesi korumak anlamına geldiğine inanıyoruz ve altyapımızda ve ekonomimizde gerekli değişiklikleri yapmaya kararlıyız. Öncü İklim Değişikliği ve Enerji Geçiş Yasası, markamızı sürdürülebilir bir hedef olarak güçlendirmek için bir fırsat. Yasa, er ya da geç varsaymak zorunda kalacağımız bir değişikliği öngörüyor. Bu yasa ile daha üretken ve rekabetçi olacağız ve uluslararası imajımızı güçlendireceğiz. Ve en önemlisi, yaşam kalitemizi güçlendireceğiz ve adalarımızın geleceğini garanti altına alacağız.”
Avrupa İklim Fonu (European Climate Foundation-ECF) CEO’su ve Başkanı Laurence Tubiana ise Balear Adaları’nın iddialı iklim yasalarıyla Avrupa’ya önderlik etmesinin cesaret verici olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Konu üzerindeki sıkı çalışmalarını ve kararlılıklarını takdir ediyorum. Kirletici kömürü ithal etmeyi bırakmaları ve onun yerine bol güneş ışığından yararlanmaya başlamaları kesinlikle doğru bir karar. Gelişen düşük karbon ekonomileri, hem vatandaşlara hem de turistlere fayda sağlayacaktır.”
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…