HSBC, aktivistlere göre bankayı rakiplerinin önüne geçiren bir hamleyle, petrol ve doğalgaz ile bağlantılı yeni altyapı projelerine finansman sağlamayacak.
Ana merkezi Londra’da bulunan banka, bilimsel ve uluslararası kurumlar tarafından küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için yapılması gerekenler hakkında bilgilendirilmesinin ardından, hamleyi enerji politikasına yaptığı bir güncelleme olarak duyurdu.
HSBC, fosil yakıt şirketlerine finansman sağlayan en büyük bankalar arasında yer alıyor. Bloomberg verilerine göre, banka 2015 Paris Anlaşması’ndan bu yana fosil yakıt şirketlerine 111 milyar dolar ile Avrupa’da en çok borç veren ikinci banka konumunda. Bunun sonucu olarak bankanın ana merkezi, sıklıkla iklim konulu protestoların hedefi oluyordu.
Kâr amacı gütmeyen kuruluş Reclaim Finance’in kurucusu Lucie Pinson, “HSBC’nin yeni politikası, özellikle iklim konusunda öncü olduğunu iddia etmesine rağmen petrol ve doğalgaz şirketlerine finansman sağlayan diğer bankalara yol gösteriyor” derken, “HSBC’nin petrol ve doğalgaz şirketlerine finansmanı ne zaman keseceğini netleştirmesi gerekiyor” şeklinde ekledi.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın, sıfır karbona geçişin düzgün bir şekilde sağlanması için, mevcut petrol ve doğalgaz projelerine yapılan finansman ve yatırımın devam etmesi gerektiğini belirten raporuna değinen HSBC, enerji sektöründeki müşterilerine finansman ve danışmanlık hizmeti vermeye devam edeceğini açıkladı. Fakat bu şirketlerin, bankanın 2030 emisyon ve 2050 sıfır karbon hedefleri ile uyumlu geçiş planlarının olması gerekiyor.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…