Afetler

Hortumun Antalya’yı Vurması Normal mi?

Antalya’da geçtiğimiz çarşamba günü başlayan ve etkisini iyice artıran kuvvetli yağış ve fırtına yaşamı olumsuz etkiledi. Kentin birçok noktasında fırtına nedeniyle ağaçlar ve aydınlatma direkleri devrildi. Çöp konteynerleri ve tabelalar yola savruldu. Fırtına nedeniyle elektrik tellerinin zarar görmesi nedeniyle birçok bölgeye enerji verilemedi. Şiddetli yağış, kuvvetli fırtına ve hortum nedeniyle biri çocuk 3 kişi hayatını kaybederken, 14 kişi de yaralandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün yaptığı açıklamada aşırı hava olaylarının maliyetinin 100 milyon TL olduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz Çarşamba günü başlayan ve etkisini gün geçtikçe artıran aşırı yağmur, fırtına ve hortum Antalya’da biri çocuk 3 kişinin hayatını kaybetmesine neden olurken, 100 milyon TL’lik zarara yol açtı. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu Akdeniz Havzası bilim insanlarınca iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler arasında gösteriliyor. Geçtiğimiz Çarşamba günü Antalya’da başlayan ve etkisini artıran aşırı hava olayları da bu görüşü doğruladı.

Hızı saatte 133 km’ye ulaşan ve meydana gelen hortum sebebiyle Antalya Havalimanı’ndaki uçaklar pistte sürüklendi, otobüsler devrildi. Apronda bulunan otobüsler hortum sebebiyle devrilirken 10 kişi yaralandı. Pistte bulunan polis helikopteri de fırtınaya teslim oldu.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Levent Kurnaz iklim değişikliğinin hortumların nedeni olmadığını ancak iklim değişikliğinin hortumların hem şiddetini hem de görülme sıklığını ve alanını artırdığını belirtiyor.

Gazeteci Önder Algedik’in Veli Yavuz, Pelin Cansu Çavuş ve Cem Özen’in “Türkiye’de Hortum Vakalarının Zamansal Ve Mekansal Analizi” adlı çalışmasından aktardığı verilerde Prof. Kurnaz’ın görüşlerini doğrular nitelikte. Bu verilere göre 1997-2006 arasında toplamda 30 hortum görülürken 2009 yılında 29, 2010 yılında 24, 2011 yılında 29, 2012 yılında 44, 2013 yılında 29, 2014 yılında ise 54 hortum yaşanmış.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, iki kişinin hayatını kaybettiği Antalya’daki hortum felaketinde 2 binanın tamamen yıkıldığını, 21 ağır hasarlı, 208 az hasarlı olmak üzere toplamda 229 binada hasar tespiti yapıldığını açıkladı. Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Karaman’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Karaman Valiliğini ziyaret etti. Burada konuşan Bakan Kurum, Antalya’da yaşanan hortum felaketine değinerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Murat Kurum 2 kişinin öldüğü felakette hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Antalya’da afetten hemen sonra Bakanlık olarak harekete geçtik. İl Müdürlüğümüz ekipleri hasar tespit, enkaz kaldırma çalışmalarına ivedilikle başladılar. Kemer, Finike ve Kumluca ilçelerinde ön hasar tespit çalışmalarına devam ediyoruz. Yaptığımız tespitlere göre, Kumluca’da 2 bina tamamen yıkılmış vaziyette. 21 ağır hasarlı, 208 az hasarlı olmak üzere toplamda 229 binada hasar tespiti yapılmış. Ekiplerimiz olay yerinde çalışmalarına devam ediyorlar” dedi.

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ise perşembe günü çıkan hortum ve kuvvetli rüzgar sonrası zarar tespit çalışmalarını cuma günü tamamladıklarını, ancak dün kent merkezi ve Kumluca’yı etkileyen hortumlar sonrası çiftçinin zararının büyüdüğünü söyledi. Hortumlar sonrası Kumluca’da 400 dönüm, Antalya merkezde de 350 dönüm sera ve bahçenin büyük zarar gördüğünü anlatan Alp, perşembe günü de Kumluca’da 1200, merkezde 198 dönüm ekili alanın zarar gördüğünü hatırlattı. Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) alanda çalışma yaptığını dile getiren Alp, cuma gününden itibaren sigorta yaptıran çiftçilerin parasının ödeneceğini söyledi. Alp, “Devletin çiftçinin elinden değil, gövdesinden tutması gerekiyor. Kendi başına ayağa kalkmasının imkanı yok. Çiftçinin çok ciddi desteğe ihtiyacı var” diye konuştu.

Burmahancı Mahallesi’nde seraları hasar gören üreticiler de aniden başlayan ve yaklaşık 15 dakika süren dolu sırasında ceviz büyüklüğünde yağış olduğunu anlattı. Seraların ve içindeki mahsulün zarar gördüğünü kaydeden üreticilerden biri, “Zararımız çok büyük. Bütün emeklerimiz boşa gitti. Devlet büyüklerimizden buraların afet bölgesi ilan edilmesini ve borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz” dedi.

Öte yandan Aksu Çayı’nda sürüklenen tekneler ise Kundu bölgesinde karaya oturdu. Bazı tekneler yan yatıp, suya gömülürken, bazıları da denize sürüklendi. Balıkçılar, teknelerini kurtarmak için çalışma başlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Antalya’daki afetlerin şehre maliyetinin 100 milyon TL olduğunu belirterek şunları söyledi: “Antalya’daki felakette hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Son günlerde yaşadığımız afetlerin ardından da Antalya’nın kutlu yürüyüşüne devam edeceğine inanıyorum. İlgili bakanlarım gerekli çalışmaları yaptı. İl tespitlere göre 100 milyon maddi zarar olduğu tahmin edilmektedir. Gereği neyse bizler de yerine getireceğiz. Hortum gibi önüne gelen her şeyi yıkan rüzgarlar, dev dalgalar gibi afetler dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de yaşanabiliyor. Bunlar için gereken önlemleri almak elimizdedir”.

Paylaş

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024