Hollanda ayrıca 2026 itibarıyla ısı pompalarını zorunlu hale getiriyor.
Çok az ülke evlerini ısıtmak için Hollanda kadar gaza bağımlı. 2018’de bir fosil yakıt olan gaz, konut talebinin %71’ini karşılarken, tarımda seraların bu gazı kullanım oranı daha da yüksek. Hollandalılar gaz fiyatlarının artmasıyla rekor gaz faturalarıyla karşı karşıya.
Konut bakanı Hugo de Jonge durumu, “Sürdürülebilirliğin aciliyeti çok büyük ve hızın artırılması gerekiyor. Daha az doğalgaz kullanırsak herkesin cüzdanı için daha iyi olur” diye açıkladı.
De Jonge, “Bu nedenle kabine, hibrit ısı pompasının (kombi ısı pompası ve gaz kazanı) 2026’dan itibaren standart olmasını istiyor” diye ekledi.
Komşu ülke Almanya’nın 2024 gibi erken bir tarihte, en azından hibrit ısı pompalarını zorunlu kılma planlarına benzer bir yol haritasına sahip.
Hükümet bir basın açıklamasında, hibrit bir ısı pompası kullanmanın doğalgaz tüketiminde ortalama %60 tasarruf sağladığını belirtti.
Alman üreticiler ise bu konuda daha iyimser. Avrupa’nın en büyük ikinci ısı pompası üreticisi Viessman’ın üst düzey yöneticisi Kai Lobo, hibrit çözümlerin fosil enerji tüketimini %80-90’a kadar azaltabileceğini söylüyor.
Almanya’nın cömert yaklaşımına benzer şekilde, Hollanda hükümeti hibrit ısı pompalarının satın alınmasını sübvanse edecek.
Hükümet, “2030’a kadar kabine, ev sahiplerinin bir ısı pompası satın almasını desteklemek amacıyla yılda 150 milyon euroluk bir bütçe ayırdı. Ayrıca Ulusal Isı Fonu ile ayrılan bir finansman da mevcut” açıklamasını yaptı.
Ayrıca hükümet, kurulum sektörü ve ısı pompası üreticileriyle işbirliği içerisinde olacak. Tesisatçılar derneği, her bölgede eğitim yerleri ve sektöre “geç girenler” için özel kurslar sağlayarak, sektörler arası işgücü hareketini sağlayacak.
Avrupa Isı Pompası Birliği (EHPA) genel sekreteri Thomas Nowak için, Hollanda hükümetinin duyurusu “doğru zamanda doğru adım”.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…