Bugün (2 Eylül) Yeni Delhi’de başlayan Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi’nin (UNCCD) 14. Taraflar Toplantısı’nda (COP14) tartışmaları yönlendirecek konu çölleşme olurken, Hindistan’ın %30’u kuraklık tehdidiyle karşı karşıya.
Hindistan’ın arazilerinin yaklaşık %30’u ormansızlaştırma ve aşırı tarım faaliyetleri, erozyon ve sulak alanların yok olması sebebiyle kuraklaşmış durumda. Hindistan’ın karşı karşıya olduğu kuraklık sadece yıllık tarımsal üretimden elde ettiği %2.5’luk gayri safi yurtiçi hasılasını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda iklim değişikliğini de tetiklediği için kuraklaşmayı daha da şiddetlendiriyor. Peki ülkeler, çölleşmeyle yüzyüze olan bölgelerde yaşayan 3.2 milyar insanın küresel gıda güvenliğini ve iklim değişikliğini hızlandıran arazi ve biyoçeşitlilik kaybını nasıl yavaşlatabilir?
Bu soru bugün Yeni Delhi’de başlayan Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi’nin (UNCCD) 14. Taraflar Toplantısı’nda (COP14) tartışmaları yönlendirecek konu olacak. Toplantıdan önce Hindistan, 5 milyon hektarlık çölleşen arazinin 2030’a kadar yeniden canlandırılması taahhüdünde bulunmuştu. Ancak 5 milyon hektarlık bir alan Hindistan’ın toplam arazisinin sadece %1,5’ini oluşturuyor.
İklim değişikliğine karşı oldukça hassas bir durumda olan Hindistan gibi bölgelerde arazi kuraklaşması, karbondioksit (CO2) tutma kapasitesinin düşmesine sebep olduğu için çok büyük bir öneme sahip.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son raporu “İklim Değişikliği ve Arazi Özel Raporu” kuraklaşmayı önlemek adına ülkelerin toprak kullanımlarının durdurulması, orman koruma çalışmalarına öncelik verilmesi ve yenileme çalışmaları yapılması gerektiğinin altını çiziyor.
Rapordaki bazı bulgular, Hindistan’ın hızla yok olan toplam arazisinin %23’ünü oluşturan ormanlar ve %5’ini oluşturan bataklık alanlar için de oldukça kritik saptamalar içeriyor.
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…
Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…