Bugün (2 Eylül) Yeni Delhi’de başlayan Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi’nin (UNCCD) 14. Taraflar Toplantısı’nda (COP14) tartışmaları yönlendirecek konu çölleşme olurken, Hindistan’ın %30’u kuraklık tehdidiyle karşı karşıya.
Hindistan’ın arazilerinin yaklaşık %30’u ormansızlaştırma ve aşırı tarım faaliyetleri, erozyon ve sulak alanların yok olması sebebiyle kuraklaşmış durumda. Hindistan’ın karşı karşıya olduğu kuraklık sadece yıllık tarımsal üretimden elde ettiği %2.5’luk gayri safi yurtiçi hasılasını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda iklim değişikliğini de tetiklediği için kuraklaşmayı daha da şiddetlendiriyor. Peki ülkeler, çölleşmeyle yüzyüze olan bölgelerde yaşayan 3.2 milyar insanın küresel gıda güvenliğini ve iklim değişikliğini hızlandıran arazi ve biyoçeşitlilik kaybını nasıl yavaşlatabilir?
Bu soru bugün Yeni Delhi’de başlayan Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi’nin (UNCCD) 14. Taraflar Toplantısı’nda (COP14) tartışmaları yönlendirecek konu olacak. Toplantıdan önce Hindistan, 5 milyon hektarlık çölleşen arazinin 2030’a kadar yeniden canlandırılması taahhüdünde bulunmuştu. Ancak 5 milyon hektarlık bir alan Hindistan’ın toplam arazisinin sadece %1,5’ini oluşturuyor.
İklim değişikliğine karşı oldukça hassas bir durumda olan Hindistan gibi bölgelerde arazi kuraklaşması, karbondioksit (CO2) tutma kapasitesinin düşmesine sebep olduğu için çok büyük bir öneme sahip.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son raporu “İklim Değişikliği ve Arazi Özel Raporu” kuraklaşmayı önlemek adına ülkelerin toprak kullanımlarının durdurulması, orman koruma çalışmalarına öncelik verilmesi ve yenileme çalışmaları yapılması gerektiğinin altını çiziyor.
Rapordaki bazı bulgular, Hindistan’ın hızla yok olan toplam arazisinin %23’ünü oluşturan ormanlar ve %5’ini oluşturan bataklık alanlar için de oldukça kritik saptamalar içeriyor.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…