Politika

Hindistan ve Çin Fosil Yakıtların Kullanımını Azaltmak için “Birden Fazla Yol” Öneriyor

Hindistan, G20’de ülkelerin fosil yakıt kullanımını sona erdirmek için bir son tarih belirlemek yerine karbon emisyonlarını azaltmayı hedefleyen bir yol haritası için fikir birliği oluşturmaya çalışıyor.

Hindistanlı yetkililer, G20’nin şu anki başkanı olan Hindistan’ın Eylül ayında bir grup zirvesinde yayımlanacak bir bildiride “çoklu enerji yolları” ifadesini tanıtmaya istekli olduğunu, bu fikrin Çin ve Güney Afrika gibi ülkeler tarafından desteklendiğini söyledi.

Reuters’ın haberine göre, enerji geçişi için çoklu yollar, ülkelerin net sıfır emisyon planları üzerinde çalışırken kaynakları, hatta kömürü seçmesine olanak sağlayacak.

G20 Enerji Geçişleri Çalışma Grubu’nun (ETWG) geçen ay batı eyaleti Gujarat’ta yaptığı bir toplantıya katılan bir yetkili, Hindistan’ın toplantıda zengin ülkeler tarafından kömür kullanımını sona erdirmek için önerilen son tarihe karşı çıktığını söyledi.

Hükümet verilerine göre kömür, Hindistan’ın yıllık elektrik üretiminin yaklaşık dörtte üçünü oluşturuyor ve Yeni Delhi, diğer ülkelere kıyasla kişi başına daha düşük emisyonları gerekçe göstererek kömür kullanımını uzun süredir savunuyor.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Çin’in fosil yakıt bağımlılığını sona erdirmek için bir zaman çizelgesi koyamayacağını ve mevcut kaynaklarının “tümünü” kullanmak istediğini söyleyerek toplantı sırasında Hindistan’ı desteklediğini söyledi.

İki ülke, dünyanın en büyük iki kömür tüketicisidir.

Çin’in dışişleri ve çevre bakanlıkları, Reuters tarafından gönderilen sorulara yanıt vermedi.Hindistan enerji bakanlığı yorum yapmaktan kaçındı. Çevre ve yenilenebilir enerji bakanlıkları da yanıt vermedi.

Yetkililer, Hindistan’ın Batılı ülkelerin kömür kullanımını sona erdirmek için tekrarlanan taleplerine karşı küresel iklim müzakerelerinde “çoklu yol” ifadesini ilk kez kullandığını söyledi.

İkinci bir yetkili, ifadenin “farklı ulusal koşullar altında ortak ancak farklılaştırılmış sorumlulukları” destekleyen iklim değişikliğiyle mücadeleye ilişkin 2015 Paris Anlaşması ile uyumlu olduğunu söyledi.

Kasım 2022’de Mısır’daki son iklim değişikliği müzakerelerinde kömür kullanımının aşamalı olarak azaltılması çağrılarıyla karşı karşıya kalan Hindistan, doğalgaz dahil tüm fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılması gerektiğini söyledi.

Üçüncü bir yetkili, geçen ayki G20 toplantısında Hindistan’ın kömürü elemek yerine fosil yakıtlara odaklandığını söyledi.

Dünyanın en kalabalık iki ülkesi olan Hindistan ve Çin, uzun süredir devam eden sınır anlaşmazlıklarına rağmen uluslararası iklim değişikliği müzakerelerinde sıklıkla ortak pozisyon aldı.

Delhi, Eylül ayında ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de dahil olmak üzere G20 liderlerinin katılacağı bir zirveye ev sahipliği yapacak.

Yetkililer, grubun iklim değişikliği de dahil olmak üzere küresel konulardaki tutumunu nihai hale getirmek için bu zirvenin öncesinde toplanıyor.

Paylaş

Önceki Haberler

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024

RTÜK Açık Radyo’nun Yayın Lisansını İptal Etti

Radyo yönetiminden yapılan açıklamada ise, yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında karara karşı gelmek…

4 Temmuz 2024

“İklim Değişikliğiyle İlgili Komplo Teorilerinin Türkiye’de Yaygınlaşması Muhtemel”

Komplo teorilerine neden inanırız? Doç. Dr. Onurcan Yılmaz ile birlikte yazdıkları çalışmalarıyla bu soruya yanıt…

3 Temmuz 2024

İklim Değişikliğinin Son 19 Yıldaki Maliyeti 2,8 Trilyon Dolara Ulaştı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim kaosunun çok büyük bir ekonomik maliyeti olduğunu…

3 Temmuz 2024