Politika

Hindistan “Uzun Dönem Düşük Karbon Emisyon Stratejisi”ni Duyurdu

Strateji dahilinde fosil yakıtlardan geçişin adil, yumuşak, sürdürülebilir ve herkesi kapsayacak şekilde olması planlanıyor.

COP27 kapsamında, Hindistan Uzun-Dönem Düşük karbon Emisyon Stratejisi’ni Birleşmiş milletler Çerçeve Sözleşmesi Sekreteryası’na (UNFCCC) sundu.

COP27 Hindistan delegasyonunun liderliğini yapan Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanı Shri Bhupender Yadav’ın sunduğu stratejinin odak noktası enerji güvenliğini sağlayacak ulusal kaynakların rasyonal kullanımı üzerine yoğunlaşıyor. Fosil yakıtlardan geçişin adil, yumuşak, sürdürülebilir ve herkesi kapsayacak şekilde olması planlanıyor.

Stratejinin parçalarından biri de, geçtiğimiz yıl duyurulan Ulusal Hidrojen Misyonu. Ülkeyi yeşil hidrojen bağlantı noktası haline getirmeyi amaçlayan plan dahilinde ayrıca nükleer santral kapasitesinin artırılması bulunuyor.

Özellikle etanol olmak üzere biyoyakıt kullanımının artırılması, elektrikli araç penetrasyonunun hızlandırılması gibi başlıklardan oluşan düşük karbonlu ulaşım planı da stratejinin bir parçası olarak kabul ediliyor. Strateji kapsamında akıllı şehir inisiyatiflerinin hızlandırması beklenen sürdürülebilir ve iklim dirençli kentsel gelişim de yer alıyor.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, COP26 iklim görüşmelerinde 2070’i ülkesinin net sıfır karbon emisyonuna ulaşacağı tarih olarak ilan etmişti ancak bu hedefler resmen onaylanmamıştı. Hindistan federal kabinesi, Ulusal Katkı Beyanı olarak bilinen yeni ulusal emisyon taahhütlerini Haziran 2022’de onayladı. Yeni NDC, Hindistan’ı önümüzdeki 7 yıl içinde GSYH’sinin emisyon yoğunluğunu 2005 seviyesine göre %45 düşürmeyi taahhüt ediyor ki bu da, önceki 2016 taahhüdüne göre %10’luk bir artışa denk geliyor.

Stratejinin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024