Hindistan 2018’de ilk kez güneş enerjisine kömürden daha çok yatırım yaptı, ancak enerji talebinin hızla arttığı ülkede kömür kullanımı da artmaya devam ediyor.
Hindistan’ın elektrik üretiminin %74’ü kömürle çalışan elektrik santralları tarafından karşılanıyor ve ülkedeki kömür kullanımı artmaya devam ediyor, ancak yenilenebilir enerji yatırımları yayıldıkça kömür için sonun başlangıcını görüyor olabiliriz.
ABD ve Çin’den sonra seragazlarına üçüncü en büyük katkıyı veren Hindistan’da önemli bir değişim yaşanıyor.
Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, Hindistan’ın yenilenebilir enerji harcamalarına yönelme hareketinin arkasında hem politika hem de güneş enerjisi maliyetlerinin azalması gibi nedenler bulunuyor.
Son üç yılda Hindistan’ın yenilenebilir enerji kaynaklarına fosil yakıtlara oranla daha fazla yatırım yaptığını bildiren raporda, güneş enerjisine yapılan harcamaların 2018’de ilk kez kömür harcamalarını geçtiği görülüyor.
Raporun yazarı Michael Waldron, “Son üç yılda Hindistan’daki yatırımlarda büyük değişim oldu” diyor ve ekliyor: “Ancak, bu değişimin zaman içinde devam edip etmeyeceği konusunda bazı riskler var.”
Bu ilerlemenin devam etmemesine dair endişeler arasında ise, kömürün iştah açıcı potansiyeli ve hükümetin önümüzdeki yıllardaki politika kararları bulunuyor.
Ülkedeki enerji talepleri diğer ülkelere nispeten düşük kalmaya devam ediyor ama bu giderek artan miktarda enerji tüketen insanlarla hızlı bir şekilde değişiyor.
BP de, nüfus artışı ve ekonomik kalkınma nedeniyle Hindistan’ın genel enerji taleplerinin 2040’a kadar iki katına çıkabileceğini tahmin ediyor.
Artan kömür kullanımı ve taleplere rağmen ülke, Paris Anlaşması kapsamında verdiği 2022 yılına kadar 175 gigawatt’lık yenilenebilir enerji kurulumunu faaliyete geçirme taahhüdünü yerine getirme yolunda ilerliyor gibi görünüyor.
Ülke şimdiye kadar 77 GW ekleyerek yenilenebilir enerji kapasitesini dört sene öncesine göre ikiye katlamış durumda. Ayrıca, 60 GW’lık yeni kapasitenin inşası için anlaşmalar imzalandı.
Natural Resources Defense Council’de iklim değişikliği ve enerji politikaları analisti olan Sameer Kwatra ek kapasitedeki kömür yatırımlarının da düştüğünü belirterek, “Yenilenebilir enerji kaynaklarının daha hızlı, daha temiz, daha ucuz ve aynı zamanda Hindistan’ın enerji güvenliğinden dolayı stratejik olarak yararına olduğuna dair bir farkındalık var. Yenilenebilir enerjilere yatırım yapmak maddi olarak bir anlam ifade ediyor” dedi.
Hindistan’da kömürden yavaşça ayrılma eylemi, küreselde son üç yılda tökezleyen fosil yakıtlara yapılan yatırımlar ile paralel.
Belirgin bir ilerlemeye rağmen, Uluslararası Enerji Ajansı, Paris Anlaşması şartlarında belirtildiği gibi küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlandırmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yatırım yapılmasının gerekliliği konusunda uyarıda bulundu.
IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, “Enerji yatırımları piyasalardaki, politikalardaki ve teknolojilerdeki değişimlerle daha önce benzeri görülmemiş belirsizliklerle karşı karşıya” dedi.
Dr. Birol aynı zamanda dünyanın bugünkü tüketim alışkanlıklarını sürdürmek için geleneksel arz unsurlarına ve rotayı değiştirmek için daha temiz enerji teknolojilerine yeterince yatırım yapmadığına dikkat çekerek, “Hangi şekilde bakarsanız bakın, gelecek için riskleri biriktiriyoruz” dedi.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…