Ekonomi

Hindistan Buğday İhracatını Yasakladı

Kararın ardında Hindistan’ı etkisine alan aşırı sıcaklar var. Ülkede 1901’den bu yana en yüksek seviyelere erişen mart ayı sıcaklıkları tarımda problemlere neden oldu.

Ukrayna’daki savaş gıda krizin yaşanacağı endişelerini tetiklerken, Hindistan’dan endişe veren bir açıklama geldi. Rusya ve Ukrayna’dan sonra en büyük buğday üreticisi olan Hindistan, ülke dışına buğday satışı yapmayacağını açıkladı.

Hindistan hükümeti cuma günü Resmi Gazete’den yaptığı açıklamada, kararda amacın yerel fiyatları sakinleştirmek olduğu söylendi. Yasağın derhal yürürlüğe gireceği açıklanırken devam eden kontratlar için buğday sevkiyatına izin verileceği vurgulandı.

Ukrayna-Rusya savaşı, birçok ülkenin bölgeden buğday almasını imkansız hale getirmişti. Türkiye dahil çok sayıda ülkeyi Hindistan’a yönlendirmişti. Hindistan’ın uygulamaya koyduğu yasakla birlikte buğday fiyatlarında son iki ayın en hızlı yükselişi gerçekleşti.

ABD’de Chicago gösterge buğday vadelileri %6 artışla 12,47 dolara yükseldi. Bu artış, son iki ayda görülen en yüksek artış oldu. Son artışla buğday fiyatlarında yılbaşından bu yana %60’lık artış kaydedildi.

Kararın ardındaysa Hindistan’ı etkisi alan aşırı sıcaklar var. Tarım sektörünün aşırı sıcaklardan etkilenmesi tedarik sorunlarının artmasına neden oldu. Ülkedeki buğday fiyatları yükseldi. Ülkede 1901’den bu yana en yüksek seviyelere erişen mart ayı sıcaklıkları tarımda problemlere neden oldu. Buğdaydan alınan verim düştü.

Bakanlık Hindistan’dan Buğday İthal Edilmediğini İddia Etti

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında yer alan Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithal ettiği haberlerinin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, “Bilakis, dünyanın ilk 10 tarım ülkesinden biri olan Türkiye, güçlü tarımsal alt yapısı ile her geçen gün artan ülke nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamaktadır. Türkiye ayrıca 25 milyar dolar tarım ve gıda ürünleri ihracatı ile net ihracatçı konumdadır” denildi.

Paylaş

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025