Politika

Hindistan 2070’e Kadar Net Sıfır Emisyona Ulaşacağını Taahhüt Etti

Narendra Modi, Hindistan’ın enerji karışımında geçtiğimiz yıl yaklaşık %38 olan yenilenebilir enerji payını 2030’a kadar %50’ye çıkaracağını açıkladı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, COP26 iklim görüşmelerinde 2070’i ülkesinin net sıfır karbon emisyonuna ulaşacağı tarih olarak ilan etti. Ancak bilim insanları yıkıcı iklim etkilerini önlemek için 2050 yılını işaret ediyor. Hindistan’ın bu taahhüdü 20 yıllık bir gecikme anlamına geliyor.

Ancak Narendra Modi, Hindistan’ın “ruh ve lafzıyla” iklim taahhütlerine bağlı kaldığını savundu ve ülkesinin dünya nüfusunun %17’sini içerdiğini, ancak küresel emisyonların yalnızca %5’inden sorumlu olduğunu kaydetti.

Modi, diğer dünya liderlerine Hindistan’ın enerji karışımında geçtiğimiz yıl yaklaşık %38 olan yenilenebilir enerji payını 2030’a kadar %50’ye çıkaracağını söyledi.

Bir COP yetkilisi 2030 taahhüdünü memnuniyetle karşıladı, ancak Çin’in 2060 net sıfır hedefinin ötesinde olan 2070 hedefine şaşırdığını ifade etti. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Hindistan’ın 2070 tarihini öne çekmesini umduğunu söyledi.

Sadece bir hafta önce, şu anda dünyanın Çin ve ABD’den sonra en büyük üçüncü seragazı salan ülkesi olan Hindistan, net sıfır karbon emisyonu hedefi ilan etme çağrılarını reddetmişti.

Yapılan açıklamada, emisyonları azaltmak için güvenilir yollar belirlemenin dünya için daha önemli olduğunu belirtilmişti.

ABD, İngiltere ve AB, net sıfıra ulaşmak için 2050 hedef tarihini belirlemişlerdi; bu noktada yalnızca ormanlar, ekinler, topraklar ve yeni ortaya çıkan “karbon yakalama teknolojisi” tarafından emilebilecek miktarda sera gazı salacaklar.

Çin ve Suudi Arabistan’ın her ikisi de 2060 hedefi belirledi, ancak uzmanlar bunların somut bir eylem olmadan büyük ölçüde anlamsız olduğunu söylüyorlar.

Bilim insanları, iklim krizinin en kötü etkilerinden kaçınmak için dünyanın 2030 yılına kadar küresel emisyonları yarıya indirmesi ve 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşması gerektiğini ifade ediyorlar.

Modi konuşmasında, sürdürülebilir yaşam tarzlarını benimsemek için küresel bir baskı çağrısında da bulundu. Ambalajdan diyete kadar çeşitli alanlarda tüketici tercihlerine atıfta bulunarak, “Akılsız ve yıkıcı tüketim yerine dikkatli ve bilinçli kullanıma ihtiyacımız var” dedi. Hindistan’ın başbakanı aynı zamanda milyarlarca insan tarafından yapılan bu seçimlerin, iklim değişikliğine karşı mücadeleyi bir adım öteye taşıyabileceğini de sözlerine ekledi.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024