Narendra Modi, Hindistan’ın enerji karışımında geçtiğimiz yıl yaklaşık %38 olan yenilenebilir enerji payını 2030’a kadar %50’ye çıkaracağını açıkladı.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, COP26 iklim görüşmelerinde 2070’i ülkesinin net sıfır karbon emisyonuna ulaşacağı tarih olarak ilan etti. Ancak bilim insanları yıkıcı iklim etkilerini önlemek için 2050 yılını işaret ediyor. Hindistan’ın bu taahhüdü 20 yıllık bir gecikme anlamına geliyor.
Ancak Narendra Modi, Hindistan’ın “ruh ve lafzıyla” iklim taahhütlerine bağlı kaldığını savundu ve ülkesinin dünya nüfusunun %17’sini içerdiğini, ancak küresel emisyonların yalnızca %5’inden sorumlu olduğunu kaydetti.
Modi, diğer dünya liderlerine Hindistan’ın enerji karışımında geçtiğimiz yıl yaklaşık %38 olan yenilenebilir enerji payını 2030’a kadar %50’ye çıkaracağını söyledi.
Bir COP yetkilisi 2030 taahhüdünü memnuniyetle karşıladı, ancak Çin’in 2060 net sıfır hedefinin ötesinde olan 2070 hedefine şaşırdığını ifade etti. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Hindistan’ın 2070 tarihini öne çekmesini umduğunu söyledi.
Sadece bir hafta önce, şu anda dünyanın Çin ve ABD’den sonra en büyük üçüncü seragazı salan ülkesi olan Hindistan, net sıfır karbon emisyonu hedefi ilan etme çağrılarını reddetmişti.
Yapılan açıklamada, emisyonları azaltmak için güvenilir yollar belirlemenin dünya için daha önemli olduğunu belirtilmişti.
ABD, İngiltere ve AB, net sıfıra ulaşmak için 2050 hedef tarihini belirlemişlerdi; bu noktada yalnızca ormanlar, ekinler, topraklar ve yeni ortaya çıkan “karbon yakalama teknolojisi” tarafından emilebilecek miktarda sera gazı salacaklar.
Çin ve Suudi Arabistan’ın her ikisi de 2060 hedefi belirledi, ancak uzmanlar bunların somut bir eylem olmadan büyük ölçüde anlamsız olduğunu söylüyorlar.
Bilim insanları, iklim krizinin en kötü etkilerinden kaçınmak için dünyanın 2030 yılına kadar küresel emisyonları yarıya indirmesi ve 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşması gerektiğini ifade ediyorlar.
Modi konuşmasında, sürdürülebilir yaşam tarzlarını benimsemek için küresel bir baskı çağrısında da bulundu. Ambalajdan diyete kadar çeşitli alanlarda tüketici tercihlerine atıfta bulunarak, “Akılsız ve yıkıcı tüketim yerine dikkatli ve bilinçli kullanıma ihtiyacımız var” dedi. Hindistan’ın başbakanı aynı zamanda milyarlarca insan tarafından yapılan bu seçimlerin, iklim değişikliğine karşı mücadeleyi bir adım öteye taşıyabileceğini de sözlerine ekledi.
Türkiye’de 2024’te hibrit otomobil satışları bir önceki yıla göre %70,8, tam elektrikli otomobil satışları ise…
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış…
ABD’de artan siyasi baskı ile beraber, ülkedeki en büyük 6 banka bir ay gibi kısa…
Marmara ve Ege Denizi'ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü. Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın açıklamalarının ardından…
Bilim insanları, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2021’deki çalışmasından bu yana küresel ısınmanın etkilerinin beklenenden daha…
Biden, Trump'ın başkanlık görevini devralmasından hemen önce, ABD’nin kıyı sularında fosil yakıt çıkarmaya yönelik sondaj…