Bilim insanları tarafından yayımlanan yeni ve büyük çaplı bir çalışmaya göre, gerekli önlemler alınmadığı takdirde dünyanın ‘üçüncü kutbu’ olarak bilinen Himalaya buzullarının üçte ikisi 2100 yılına kadar tamamen erimiş olacak.
Nepal’deki Katmandu merkezli Uluslararası Entegre Dağ Gelişimi Merkezi (ICIMOD) tarafından 5 yılda hazırlanan raporda, toplamda dağ bölgesinde yaşayan 230 milyon insanın yanı sıra, toplamda 1.6 milyar insanın su kaynağı olan Hindu Kush-Himalaya (HKH) bölgesindeki buzulların erimesini durdurmayı önlemenin imkansız olduğu belirtildi.
Zira, Paris Anlaşması ile hedeflenen ‘küresel ısınmayı 1.5 dereceyle sınırlama’ hedefine erişilse dahi, buzulların üçte ikisi eriyecek.
Ganges, Indus, Yellow, Mekong ve Irawaddy gibi dünyanın en önemli nehirlerini besleyen buzullar aynı zamanda milyarlarca insanın doğrudan veya dolaylı olarak yiyecek, enerji, temiz hava ve gelir kaynağı.
Yapılan araştırmalar, erimenin hava kirliliği yiyecek sıkıntısı ve enerji üretiminin devre dışı kalması gibi insan yaşamı üzerinde çok sayıda olumluz sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.
Raporda ayrıca, buzulların erime sürecinde Everest gibi dağların eteklerinde bulunan çok sayıda gölün taşma tehlikesi olduğuna dikkat çekildi.
Rapor 350’den fazla araştırmacı ve uzman, 185 organizasyon, 210 yazar, 20 editör ve 125 dış hakemin çalışmaları sonucunda hazırlandı.